Nederlandse politie werkte jarenlang samen met Suri-Change in Nederland

De Nederlandse politie blijkt jarenlang te hebben samengewerkt met het geldwisselkantoor Suri-Change. Bij meerdere filialen van dat bedrijf vonden de afgelopen tijd explosies plaats. De advocaat van Suri-Change en de politie bevestigen de vroegere samenwerking tegenover het actualiteiten tv-programma Nieuwsuur.

De politie werkte samen met Suri-Change om in beslag genomen buitenlands geld om te wisselen naar euro’s. Maar, in 2017 viel de politie juist binnen bij het bedrijf. Het vermoeden bestond dat Suri-Change zich schuldig maakte aan witwassen.

De samenwerking werd toen tijdelijk opgeschort, maar later weer hervat. De politie kon geen bewijs voor witwassen vinden. De verdenking was volgens de politie niet genoeg om de samenwerking definitief te stoppen. Suri-Change behield een vergunning van De Nederlandsche Bank.

Afgelopen maart deed de politie opnieuw een inval bij het bedrijf en werden vijf personen opgepakt en de samenwerking opnieuw opgeschort.

In de zeven jaar dat beide partijen samenwerkten, vloeiden via Suri-Change honderdduizenden euro’s terug naar de politie. Het geldwisselkantoor verdiende zelf “enkele tienduizenden euro’s” aan commissie.

Vorige maand vonden bij Suri-Change-kantoren in Rotterdam, Amsterdam en Den Haag explosies plaats. Het is nog niet duidelijk wie er achter de ontploffingen zitten, maar steeds weer duikt het woord cocaïnehandel op. De filialen werden allemaal gesloten.

error: Kopiëren mag niet!