Guyanese niet-permanente zetel in VN Veiligheidsraad versterkt positie verder in grensconflict Venezuela 

De internationale positie van Guyana wordt verder versterkt door haar niet-permanente zetel in de Veiligheidsraad van de Veiligheidsraad, als het gaat om het grensconflict met Venezuela. Guyanees diplomaat Riyad Insanally, ziet de recente verkiezing van Guyana om zitting te nemen voor de periode 2024-2025 als niet-permanent lid van de VN Veilighedsraad, als een nuttige aanvulling op het scala aan mogelijkheden die de Guyanese regering kan aanboren. Dit in haar streven om zichzelf te beschermen tegen de Venezolaanse opmars voor het betwist grondgebied.

“Gezien het besluit van de secretaris-generaal van de VN om de zaak voor te leggen aan het Internationaal Gerechtshof, is het hoogst onwaarschijnlijk dat de Veiligheidsraad de kwestie op zijn agenda zal plaatsen”, zei de diplomaat in een recent opiniestuk op de nieuwswebsite OilNOW. “In ieder geval zal de verkiezing van Guyana op 6 juni voor de Veiligheidsraad in 2024-2025 ervoor zorgen dat Guyana goed gepositioneerd is om elke stap van Venezuela op dat niveau tegen te gaan.”

Prematuur

De Guyanese vice-president Bharrat Jagdeo, de de facto leider van het land, was ook terughoudend om te zeggen of de kwestie op dat niveau aan de orde moet worden gesteld. “Dit zijn zaken die voorbarig zijn om te zeggen”, verklaarde hij tijdens een recente mediaconferentie.

Guyana’s groeiende bekendheid als olieproducent stelt het in staat om een ​​meer leidende rol te spelen in regionale en mondiale aangelegenheden. Venezuela wil de controle over twee derde van het grondgebied van Guyana, de regio Essequibo genaamd, overnemen. Guyana hoopt dat de zaak bij het ICJ in Den Haag een einde zal maken aan de controverse.

error: Kopiëren mag niet!