President Santokhi bij opening SEOGS 2023: “Olie- en gassector de katalysator voor duurzame ontwikkeling”

De regering is vastbesloten om Suriname te leiden op de weg naar een gerespecteerd en ontwikkeld land. Woorden van president Chandrikapersad Santokhi bij de opening maandag van de Suriname, Energy, Oil and Gas Summit (SEOGS 2023) in de Royal Ballroom van hotel Torarica. 

“God heeft ons gezegend met onder andere een prachtige natuur, een divers, mooi en vriendelijk volk en een overvloed aan natuurlijke hulpbronnen. Deze regering heeft zich onwrikbaar ten doel gesteld om het institutionele kader te ontwikkelen en deze sterke punten te gebruiken om op duurzame basis de gewenste ontwikkelde status te bereiken”, sprak Santokhi.. 

Volgens de president is de olie- en gassector de katalysator voor duurzame ontwikkeling. Deze industrie en haar spin-off sectoren krijgen de volledige ondersteuning van de overheid, binnen het bestaande wettelijke en institutionele kader. “Waar nodig ontwikkelen we aanvullende wet- en regelgeving om de ontwikkelingen rechtvaardig en met respect voor investeerders te ondersteunen.” 

“De wereldwijde overeengekomen doelstellingen om samenlevingen over te schakelen op hernieuwbare energie en tegelijk het gebruik van fossiele brandstoffen geleidelijk af te schaffen, zijn belangrijk in de strijd tegen klimaatverandering en de bescherming van de planeet aarde. Het gebruik van hernieuwbare energiebronnen kan helpen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen alsook de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. Het is belangrijk dat overheden, bedrijven en individuen samenwerken om deze doelstellingen te bereiken en een duurzame toekomst creëren.” 

“Onze bossen zijn onze belangrijke koolstofputten, inclusief onze mangroven. Ons beleid zal erop gericht zijn dit zo te houden.” 

Het staatshoofd meent dat het tijd is dat landen die moeilijke economische tijden hebben doorstaan, hun rechtmatige plaats innemen en genieten van de voordelen van hun natuurlijke hulpbronnen. “De hulpbronnen moeten uiteraard ontwikkeld worden volgens strikte internationale normen”, aldus de president, die investeerders opriep om te investeren in Suriname als carbon-negatief land. 

President Santokhi benadrukte, dat het verder ontwikkelen en integreren van tal van eerder opgestelde regionale integratieplannen cruciaal is. “We zouden onze regionale buren dringend willen verzoeken om te investeren in infrastructuur zoals bruggen, veerboten, havens en wegennetwerken om goederen, diensten en personen te vervoeren, culturele ervaringen en festiviteiten te delen en handels- en investeringsactiviteiten mogelijk te maken.” 

error: Kopiëren mag niet!