Het terrein dat aan India in eigendom zal worden overgedragen

Het terrein gelegen op de hoek van de J. Lachmonstraat en Albertlaan in Paramaribo zal in eigendom aan India worden overgedragen. Het is reeds jaren bekend, dat de Indiase regering (ambassade) op dit stuk perceel de bouw van het Indiaas Cultureel Centrum heeft geprojecteerd. De plannen zijn heel concreet. 

Op 21 juni 2018, tijdens het bezoek van de toenmalige Indiase president Ram Nath Kovind aan Suriname, heeft op de locatie de “ground breaking ceremony” plaatsgevonden voor de bouw van het cultureel centrum. Daartoe hebben toenmalig president Desi Bouterse en zijn Indiase ambtgenoot Ram Nanth Kovind een plakkaat onthuld. Op  het plakkaat staat, dat daar op de locatie het Swami Vivekananda Cultureel Centrum zal verrijzen. Er zou zelfs al een inschrijving voor de bouw hebben plaatsgevonden. Vanwege de uitbraak van Covid-19 is toen echter alles “on hold” gezet. 

Bestaande wettelijke regelingen

In het parlement is in de voorbije weken het één en ander te doen geweest rond het voornemen van de regering om het stuk perceel in eigendom over te dragen aan India. De opmerking die daarbij door het Assembleelid Gregory Rusland (NPS) werd gemaakt was. dat indien het een beleid is om grond in eigendom over te dragen aan een vreemde mogendheid voor andere doeleinden dan ter facilitering van diplomatieke- en consulaire betrekkingen, dat daarover eerst gesproken moet worden. 

President Chandrikapersad Santokhi zei daarop, dat de regering niets anders doet dan de wettelijke regelingen terzake te volgen. Bovendien is het al jaren zo dat vreemde mogendheden grond in eigendom bezitten. Hij verwees ook naar het Decreet Beginselen van het Grondbeleid en het Decreet Uitgifte Domeingrond. De minister die over grondzaken gaat is volgens deze decreten bevoegd om na verkregen toestemming van de regering grond in eigendom over te dragen aan derden. Het één en ander wordt in een Staatsbesluit nader geregeld. In het huidig staatsbesluit is niet voorzien in de overdracht van domeingrond in eigendom aan derden. Met een nieuw te slaan Staatsbesluit zal in deze hiaat worden voorzien. Het nieuwe Staatsbesluit bevindt zich nu in een ontwerpfase. Deze wordt binnen niet al te lange tijd geformaliseerd. 

Duurzame titel op de grond

Volgens president Santokhi heeft de Indiase regering de wens te kennen gegeven om duurzame titel op het stuk terrein te verkrijgen. Dat verzoek zal de regering na formalisering van het nieuw Staatbesluit afhandelen. De president benadrukt, dat het overdragen van domeingrond in eigendom aan vreemde mogendheden slechts van toepassing zal zijn op bevriende landen waarmee diplomatieke-, consulaire- en culturele relaties worden onderhouden. Deze bepaling heeft bovendien een reciprociteits karakter. 

De regeringen van Suriname en India hebben de wens en het voornemen uitgesproken om de onderlinge culturele betrekkingen verder uit te diepen, aldus president Santokhi. 

Het Swami Vivekananda Cultureel Centrum is het oudste cultureel centrum van het Indiaas Council for Cultural Relations (ICCR) op het Zuid-Amerikaans continent. Het Swami Vivekanand Cultureel Centrum is sinds 1978 gevestigd in Suriname, twee jaar nadat India bilaterale diplomatieke betrekkingen met Suriname in 1976 is aangegaan. Het Indiaas cultureel centrum is thans gehuisvest in een pand aan de Schneiders Howardstraat 21.   

SS

error: Kopiëren mag niet!