De tropenvakantie geopend voor Nederlandse politici

Hoe geweldig Surinamers soms over Nederlandse ministers en politici denken, het zijn ook politici met een eigen agenda die toch op kosten van de staat op “tropen”vakantie willen. Ze doen hetzelfde wat hun Surinaamse collega’s doen, die op een dienstreis gaan. Vaak gaat het om dienstreizen die niets opleveren voor de eigen bevolking en alleen maar geldverspilling zijn op kosten van de belastingbetaler.

Men komt met hoogdravende woorden en succesverhalen die indruk moeten maken alsof de wereld op de Surinaamse politici heeft staan te wachten. Het eindresultaat is altijd pover en levert het land en volk niets zichtbaars op.

“Sinterklaas”

En als de “witte” man neerstrijkt in Suriname moet men het gevoel krijgen dat “Sinterklaas” vroegtijdig is gekomen. Maar, ook zij kunnen misbruik maken van de gelden van hun belastingbetalers en middelen op hun begroting die op moeten.

Een gewichtig Memorandum of Understanding tekenen, fotoshootslaten maken en handjes schudden en aan het eind, na maanden, een povere uitkomst van dat alles.

Over en weer

Zo hebben zowel Nederlandse als Surinaamse politici miljoenen opgemaakt uit verdragsmiddelen, met eigenlijk consultants werk, en over en weer reizen. Uit de pot is dan weinig overgebleven. Doordat beide partijen ambtenaren zijn, nodigen ze elkaar uit.

Voor een mooie tropenvakantie of een vakantie in “bemre” Zie maar de vluchten naar Nederland en omgekeerd. Het zou raar moeten uitpakken als er geen politicus op de vlucht zit of een ambtenaar.

Frans Timmermans en Suriname zichtbaar maken

Nu heeft Suriname onlangs de vicevoorzitter van de Europese Commissie, de Nederlander Frans Timmermans, zien langskomen. En hij moest een verhaal vertellen, en dus gaat de Europese Unie Suriname zichtbaar maken op de internationale VN-klimaatconferentie COP28 in Dubai komende november. Maar moet dat nu? Wat kan men daar betekenen voor Suriname? Was ons land al die tijd onzichtbaar voor de “witte” man?

Welke agenda heeft Frans Timmermans voor zichzelf? Hij moet ook bewijzen binnen de kringen, dat hij de voormalige kolonie nog in zekere zin in zijn greep heeft en dat een ander land het, of Suriname, alleen niet aankan. Of wil ook zijn waarde laten stijgen, omdat wij behoren tot de 3 carbon-negatieve landen van de wereld?

Minderwaardigheidsgevoel

Nederland speelt economisch wel een rol van betekenis in de wereld, maar geopolitiek gezien speelt ze niet echt een rol.  Er praten maar ruim 22 miljoen mensen Nederlands op deze wereld, en ze moeten ook nog steeds bewijzen dat ze nog invloed hebben in de koloniën en voormalige koloniën.

Ook al zou Nederland de eigen wrede koloniale geschiedenis van vernietiging moeten inslikken, zoals de koning dat heeft gedaan in Indonesië. De Nederlander weet zich aan te passen, alleen de voormalige kolonie Suriname heeft zijn eigen weg nog niet kunnen vinden, vaak door een minderwaardigheidsgevoel.

Diep geworteld

Nederland is zo diep geworteld in het DNA van de Surinamer, dat velen nog een EU- paspoort hebben of al dan niet hun kinderen. Ook politici  schitteren, die beweren te willen “sterven” voor Suriname. De Nederlandse binnenlandse veiligheidsdienst kent de agenda van ze, daarom zullen velen nooit in staat zijn een echte Surinaamse omvatting te kunnen geven vanwege hun bloedverwanten in Nederland

Deze regering heeft vooralsnog niet bewezen, dat ze in staat is een eigen agenda te beheersen en veel is nog altijd geënt op Nederland en de mislukte diaspora hoop. Ze kent het verschil niet van samenwerken en zijn altijd ondergeschikt.

Angst voor de ‘witte’ man

En als ze durven zet de Nederlandse veiligheidsdienst wel hun verborgen agenda en eigendommen op straat. De angst blijft er altijd in. De “witte” man weet het niet altijd beter, maar de Surinamer leeft in angst voor de “witte” man.

error: Kopiëren mag niet!