“Een bosje groenten voor SRD 10 ha je nu niet vinden”

“Een bosje groenten voor SRD 10 ga je nu niet vinden”, zegt een vrouw in gesprek met Dagblad Suriname in de Centrale Markt terwijl ze inkopen aan het doen is. “Maar ik kijk er toch wel naar uit. Er zijn wel enkele standhouders die met je meeleven. Voor een bosje groenten heb je geen vaste prijs, zelfs bij de illegale venters heb je ook een andere prijs.

“Maar, goedkoop gaat het niet zijn”, zegt een andere vrouw. Een standhouder zegt dat sommige van zijn klanten wel begrip tonen. “Je kan je groenten duur verkopen, maar dan heb je geen klanten. Je groenten goedkoper verkopen laat je wel verlies lijden, maar je hebt liever een succesvolle dag waarop je met een lege stand zit, dan dat je met teleurgesteld  naar huis gaat. Men kan al voor SRD 15 een bosje bladgroenten vinden. Enkel groenten soorten, waaronder boulanger en sopropo, kan men tussen SRD 25 en SRD 50 vinden, gesneden pakken groenten kan men ook tussen SRD 15 en SRD 35 vinden, dat kan van bijna alle groentesoorten.”

“Het jaar 2024 staat over enkele maanden al voor de deur en er is nog steeds geen positieve verandering”, zegt een andere standhouder. “Maar wij proberen ons best te doen. Na vallen ga je weer moeten opstaan en opgeven is geen optie, dus wij gaan voor het beste.”

“De standhouders leven met je mee en dat stel ik op prijs”

Enkel bezoekers zeggen, dat de prijzen van de groentesoorten een probleem zullen blijven. “Kijk, wij mensen klagen over van alles. Als de prijs van SRD 45 gezakt is naar SRD 15 gaat men toch klagen”, zegt een bezoekster van de markt.

“Maar, iets dat blijvend is, is de eenheid, vriendelijkheid en ondersteuning die je krijgt van enkele standhouders. Zolang dat blijft zal het over het algemeen zeker goed gaan. Je hebt sommigen die naar je luisteren als je in nood zit en ongetwijfeld een handje willen helpen”, benadrukt de vrouw. “Vanaf begin tot eind van het jaar leven de standhouders met je mee en dat stel ik op prijs. Ik hoop dat velen daaraan een voorbeeld kunnen nemen.”

TM

error: Kopiëren mag niet!