Ashanti: “Ik heb geen wasbak, gebruik een tafel buiten voor de vaat, kleren was ik een bekken en ik schaam me niet!”

Veel in het land wordt meer en meer gemoderniseerd, maar niet iedereen kan zich nieuwe moderne apparatuur permitteren of meegaan met de tijd. Ashanti zegt tegen een redactrice van Dagblad Suriname, dat zij niet mee kan doen met het moderniseren of de moderne tijd, maar blij is met wat ze heeft. Zij gebruikt nog het oude systeem om te baden, haar vaat te wassen, kleren te wassen en te koken. “Ik heb geen wasbak en gebruik een tafel buiten om mijn vuile borden te wassen, kleren was ik in een bekken en een wasplank en voor het baden gebruik ik ook een bekken en een bak. Ik schaam me helemaal niet, omdat ik blij ben dat mijn gezin en ik een onderdak hebben en dat wij dagelijks kunnen eten en tijd samen door kunnen brengen.”

Ashanti stelt, dat zij zich nog kan heugen dat toen zij jong was zij niet een vast onderdak of woonplaats had. Zij ging van tante naar opa naar nicht en naar andere familieleden. Toen zij naar  Suriname kwam met haar moeder, bleven zij ook bij vrienden. Nadat mijn moeder een werk had gevonden, bleven wij in een studiokamer met niets. Mijn moeder kon nog geen inboedel kopen, dat begon beetjes bij beetjes. Wij sliepen op de vloer op lakens, hadden geen bankstel, zaten op de vloer, maar aten wel samen en hadden geen koelkast noch televisie, het duurde enkele jaren voor wij dat hadden. Ik heb dat nu en ondanks dat ik enkele dingen niet kan moderniseren, zijn wij blij.”

“Aan het eind blijf ik in mijn eigen huis, ook al is het nog niet af, maar het feit dat niemand ons eruit kan zetten stelt mijn hart gerust”, benadrukt Ashanti. “De andere dingen komen beetjes bij beetjes. Mijn man, gezin en ik proberen deze fase even te overleven, zolang wij goed gekleed zijn en mijn kinderen alles krijgen wat zij nodig hebben, heeft niets haast.”

Ashanti zegt, dat zij blij is met wat zij heeft en dankbaar is. “Je hebt vele mensen die het triest voor mij vinden vanwege de manier waaop ik leef, maar wij zijn blij met dat kleine beetje. Niet iedereen hoeft te weten wat je voelt en hoe je het overleeft.”

(Foto: ter illustratie)

TM

error: Kopiëren mag niet!