Hoe de regering kan optreden tegen smokkel van kwik en cyanide

De president heeft in de Assemblee onlangs gezegd, dat Suriname met buurlanden Frans-Guyana en Brazilië, zal voorkomen dat kwik en cyanide voor illegale doeleinden het land binnen worden gesmokkeld.

Hoewel er goede voornemens zijn, schort het aan voldoende financiële middelen en getraind personeel om die smokkel daadwerkelijk te voorkomen.

Om de smokkel effectief aan te pakken, moet de regering meer investeren in de technische capaciteit als toezicht, het verbeteren van onderwijsprogramma’s voor bedrijven en burgers over het risico en de gevolgen van illegaal gebruik van cyanide en kwik, en het versterken van het bestuurlijke en juridische kader om illegale handelingen te bestraffen.

Holle woorden

Opmerkelijk is, dat de president ook zei, dat op een gegeven moment cyanide is aangetroffen en naar een veilige locatie is verplaatst, maar niet duidelijk is of dit om illegale cyanide gaat. Ook is er volledige stilte over wie ervoor verantwoordelijk is en of boetes zijn opgelegd. Door dit na te laten kunnen mensen het opnieuw proberen in de toekomst.

Het zijn immers alleen holle woorden van de president en ook van politici over milieubescherming, als er niet daadwerkelijk gewerkt wordt aan het beschermen van het milieu, de natuur en biodiversiteit. 

Cyanide

Voor wie het nog niet weet, zijn cyanide en kwik zijn giftige stoffen die het milieu (en ook de gezondheid van mens en dier) aantasten op verschillende manieren. Cyanide is afkomstig uit de verbranding van biomassa, zoals tabaksrook, en van chemische processen. Bij elke vorm van verbranding kunnen er toxische stoffen vrijkomen, waaronder cyanide.

Wanneer cyanide in de lucht en het water terechtkomt, veroorzaakt het schade aan de gezondheid van mens en dier. Het kan ervoor zorgen dat de luchtopname minder goed wordt en het blootstellen aan hogere concentraties cyanide kan leiden tot long- en neurologische aandoeningen.

Cyanide is ook gevaarlijk als het in volkstuinen, kosgrondjes, fruitbomen en gewassen terechtkomt, omdat het waterplanten en knollen kan vergiftigen.

Kwik

Kwik is een metaal dat zowel in de lucht als in het water terecht kan komen. Gezondheidsgevaren van kwik zijn verminderde maagfunctie, lichtere baby’s, hoge bloeddruk, verminderde hersenactiviteit en verminderde immuniteit. In het milieu kan het ook zorgen voor vergiftiging van diersoorten, ziekten en gezondheidsproblemen, vooral bij vis en andere aquatische organismen.

Het kan ook zorgen voor ecosysteemverstoring, waarbij een te hoge concentratie kwik het kwaad kan doen voor het ecologisch evenwicht in een bepaalde omgeving.

Het illegale gebruik van kwik en cyanide kan niet effectief worden bestreden, omdat de effectieve regulatorische kaders bij de regering ontbreken.

Een ander probleem is dat de regering vaak niet over voldoende middelen beschikt om het illegale gebruik van deze stoffen te beteugelen, waardoor er geen effectieve technieken of tools zijn om illegaal gebruik te stoppen en gebruikers en vervoerders ervan strafrechtelijk te vervolgen.

Geen, financiële, steun

Tot slot kan niet onvermeld blijven, dat de autoriteiten ook weinig actie ondernemen om goudzoekers te stimuleren en motiveren om over te stappen op milieuvriendelijke methoden om goud te winnen. Goudzoekers zijn niet onwelwillend om over te stappen – immers ook hun gezondheid loopt gevaar door het gebruik van onder andere kwik – maar het ontbreekt ze simpelweg aan geld om milieuvriendelijke winningsapparatuur aan te kunnen schaffen. Ze worden hierin niet door de regering ondersteund, door bijvoorbeeld het in het keven roepen van een speciaal fonds. Zolang de goudzoekers niet de steun krijgen, worden ze gedwongen om gebruik te blijven maken van kwik en cyanide en de lekke landsgrenzen maken dat ook mogelijk.

error: Kopiëren mag niet!