Medewerker afdeling Paspoorten CBB wordt ontslagen

Een medewerker op de afdeling Paspoorten bij het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) wordt ontslagen. Uit onderzoek is komen vast te staan, dat aan betrokkene geld is aangeboden om de afhandeling van een paspoortaanvraag te bespoedigen. Minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken heeft naar aanleiding van berichten in de media over honderden valse paspoorten die over de toonbank zouden gaan, vrijdag met zijn staf een spoedvergadering gehad met medewerkers op de afdeling Paspoorten.

Er wordt een grondig onderzoek ingesteld op de afdeling. De minister zegt dat voorlopig niet gebleken is dat er honderden valse paspoorten zijn uitgegeven en dat er een crimineel netwerk achter zou zitten. “Maar, waar rook is, is er vuur en wordt daarom een grondig onderzoek ingesteld”, zegt de BiZa-minister. 

Indien zich strafbare feiten hebben voorgedaan zullen ook de nodige maatregelen worden getroffen. Besloten is om de resultaten van het onderzoek niet af te wachten, maar per direct wijzigingen aan te brengen in  werkprocedures op de afdeling. Vanaf nu zal de directrice van het CBB de enige persoon zijn met tekeningsbevoegdheid om paspoorten af te geven. Bij ontstentenis van de CBB-directrice is het de directeur van het ministerie van Binnenlandse Zaken die bevoegd is paspoorten af te geven. Voorheen was er sprake van een situatie waarbij meerdere functionarissen konden tekenen op een paspoort.

13.000 paspoort aanvragen

Ook beslissingen over aanvragen voor bespoediging van een paspoort liggen vanaf nu uitsluitend bij de directrice van het CBB. Volgens de minister is er met betrekking tot paspoortaanvragen reeds enige tijd sprake van een grote toename. Er is een achterstand van 13.000 aanvragen, waarvan 8.000 reeds in het systeem zitten. De overige 5.000 moeten nog in het systeem worden ingebracht. Tegen deze achtergrond ontstaat er een situatie waarbij aanvragers creatieve manieren bedenken om hun aanvragen bespoedigd te krijgen. Bespoediging van paspoortaanvragen gebeurt nu alleen via de CBB-directrice. Spoedaanvragen voor een paspoort worden pas gehonoreerd indien er grondige redenen daarvoor zijn. Op aanvragers wordt een beroep gedaan geduld te betrachten. 

Minister Somohardjo benadrukt dat aanvragen binnen zes maanden worden afgehandeld. Het personeel op de afdeling Paspoorten van het CBB treft geen enkele blaam voor de grote achterstand. Zij doen hun uiterste best en maken vaak lange uren om de achterstanden in te lopen.

SS

error: Kopiëren mag niet!