Ontmoeting president Santokhi en IMF-directrice zou doorbraak zijn geweest in de onderhandelingen

Volgens een persbericht van de Communicatie Dienst Suriname zou een ontmoeting tussen president Chandrikapersad Santokhi en de algemeen directrice van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), Kristalina Georgieva, een doorbraak zijn geweest in de onderhandelingen.

Het fonds heeft deze week de tweede evaluatie van Suriname goedgekeurd, hetgeen betekent dat er een tweede tranche aan betalingsbalanssteun, een bedrag van US$ 53 miljoen, aan Suriname wordt overgemaakt. Karel Eckhorst, hoofdonderhandelaar voor Suriname bij het IMF, spreekt van een heel lang proces met als resultaat dat de tweede review succesvol is afgerond.

Na afronding van de eerste review in maart 2022, werd er een Staff Level Agreement (SLA) bereikt voor de tweede review. Maar, Suriname kon toen niet voldoen aan de belangrijkste prioriteiten waardoor goedkeuring van de tweede review op het hoogste niveau uitbleef. Het programma raakte hierdoor vanaf juni 2022 ontspoord. 

Eckhorst: “Het eerste en belangrijkste gesprek kwam tussen de president en de managing director van het IMF Kristalina Georgieva in september 2022, waar de president heeft aangegeven dat los van het feit dat het programma was ontspoord, wij, door de externe klappen die onze economie nu ervaart, niet kunnen doorgaan zonder compensatie van koopkrachtverlies en kwetsbare groepen.” 

Volgens hem wees president Santokhi de IMF-directrice erop, dat indien het programma weer op rails gebracht werd, het er een moest zijn dat meer ruimte zou bieden voor sociaal beleid. “We zijn toen er hard tegenaan gegaan”, zegt Eckhorst. Zo werd de nieuwe btw-wet goedgekeurd, met cruciale wijzigingen. 

Na de IMF-missie afgelopen mei werd er een SLA bereikt, waarbij ook de prior actions bekend werden, welke nodig waren om te komen tot Board Approval (goedkeuring van het IMF-bestuur). Deze prioriteiten waren het indienen van de aangepaste btw-wet; het voltooien van een road map voor de financiële sector en als derde: de afbouw van subsidie op elektriciteit. 

De afbouw van de subsidie op elektriciteit voor ongeveer een miljard SRD in 2023 was feitelijk de eerste prior action, waarbij al voor een bedrag van SRD 300 miljoen was bezuinigd op de levering van olie door Staatsolie en hydro-elektriciteit vanuit de Afobakadam. 

Eckhorst zegt dat er vervolgens een datum is vastgesteld voor de board meeting, namelijk 14 juni.

error: Kopiëren mag niet!