TD-veiling haalt bijna SRD 1,5 miljard op, rente gestegen

Van het totale OMO-volume (Open Markt Operatie) van SRD 2.300 miljoen dat deze week bij de termijndeposito (TD) veiling is geveild, heeft de Centrale Bank van Suriname in totaal ruim SRD 1.494 miljoen binnengehaald. Deze geldhoeveelheid wordt voor de duur waarvoor het als termijndeposito’s is uitgegeven aan de deelnemende algemene banken, vastgehouden. Het kan daardoor geen vraag uitoefenen in de economie. Met dit geldverkrappend beleid beoogt de Centrale Bank de vraag naar vreemde valuta naar beneden te drukken en dus daarmee de wisselkoers stabiel te houden. 

De inflatie en prijsstijgingen blijven op die manier onder controle. Het uiteindelijk doel is om de inflatie omlaag te krijgen. 

Bij de TD-veilingen worden overtollige geldhoeveelheden in omloop uit roulatie gehaald.

Bij de TD-veiling deze week is een geldbedrag van SRD 1.215,3 miljoen aan 1-weekse TD’s toegewezen, tegen een rentepercentage van 33,5 procent.

Aan 1-maandse TD’s is een geldbedrag van SRD 253,3 miljoen toegewezen, tegen een rentepercentage van 39,3 procent.

Aan 3-maandse TD’s  is SRD 24,5 miljoen toegewezen tegen een rente van 38,6 procent. 

Bij alle drie TD-instrumenten was deze week sprake van rentestijging. De rente van de 1-weekse TD’s is met 0,6 procentpunt gestegen, die van de 1-maandse TD’s  met 3,3 procentpunten en bij de 3-maandse TD’s is de stijging 3,4 procentpunt. De inflatieverwachting voor dit jaar is gesteld op 36,4 procent. De rente van de 1-maandse en 3-maandse  TD’s liggen deze week dus boven de inflatie verwachting. 

SS

error: Kopiëren mag niet!