Regering laat zich adviseren door Agent van Staat in kwestie uitzetting “Asawini”

De regering laat zich door de Agent van Staat adviseren over hoe verder te handelen in de kwestie van de uitzetting van Regita “Asawini” Edenburg. President Chandrikapersad Santokhi zei dinsdag in het parlement, dat hij in deze kwestie bij minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie het dossier heeft opgevraagd. Die heeft hij ondertussen ontvangen. In het dossier zijn zaken met betrekking tot de uitzetting van de Nederlandse “Asawini” Edenburg chronologisch aangegeven, alsook de gronden op grond waarvan het besluit is genomen tot uitzetting. De regering heeft besloten het dossier voor te leggen aan de Agent van Staat, de gewezen procureur-generaal Ramon Baidjnath Panday, en deze gevraagd een grondig onderzoek in te stellen en de regering te adviseren hoe verder te handelen. 

De zaak van de uitzetting van “Asawini” heeft veel beroering teweeg gebracht, zowel nationaal als internationaal. Nationaal wordt de regering door personen en instituten verweten strijdig te hebben gehandeld met wettelijke procedures en regels die gelden bij de uitzetting van vreemdelingen. Internationaal wordt de regering daarnaast ook verweten in strijd te hebben gehandeld met internationale verdragen en regels. Beginselen van behoorlijk bestuur zouden ook niet zijn nageleefd.

Binnen twee weken advies

Binnen twee weken zal de Agent van Staat advies uitbrengen aan de regering hoe verder te handelen in deze kwestie. De president zegt dat de regering besloten heeft de kwestie voor te leggen aan een onafhankelijk instituut voor grondig onderzoek en advies. De Agent van Staat wordt bijgestaan door internationale deskundigen op het gebied van mensenrechten.

Het aanwijzen van een Agent van Staat vindt president Santokhi een normale zaak, met name als het gaat om situaties waarbij de staat bij een internationale gerechtelijke instelling vertegenwoordigd moet zijn. Dit is in het verleden ook gebeurd waarbij de belangen van de Staat behartigd moesten worden bij internationale mensenrechteninstituten. Door deze regering is beslist  de gewezen procureur-generaal als Agent van Staat te doen functioneren.  

In het parlement heeft NDP-fractieleider Rabin Parmessar de instelling van een Agent van Staat bekritiseerd. Deze functie is totaal onbekend. Nergens in  bestaande wetten en regelingen wordt de functie van Agent van Staat genoemd. Onderzoek in zulke aangelegenheden geschiedt door de procureur-generaal die de staat vertegenwoordigt. De benoeming van een Agent van Staat noemt de NDP-fractieleider een regelrechte desavouering van de procureur-generaal.

 SS 

error: Kopiëren mag niet!