IMF geeft goedkeuring aan Staff Level Akkoord met Suriname

Het IMF uitvoerend bestuur heeft gisteren, woensdag 14 juni, zijn goedkeuring gegeven aan de tweede evaluatie van het lopend programma voor economisch herstel van Suriname. De evaluatie op technisch niveau van het IMF-programma heeft medio vorige maand geresulteerd in het bereiken van een Staff Level Akkoord (SLA). Met de goedkeuring van deze SLA door het IMF-bestuur is de tweede evaluatie van het lopend economisch herstelprogramma afgerond. 

Hiermee is de weg vrijgemaakt voor onmiddellijke overmaking naar Suriname van een bedrag USD 53 miljoen door het IMF. Meer dan de helft van dit bedrag is bestemd als begrotingssteun aan de Surinaamse regering. Het andere gedeelte is bedoeld ter versterking van de monetaire reserves bij de Centrale Bank van Suriname.

Het 36 maanden durende programma voor economisch herstel onder het Extended Fund Facility (EFF) is in december 2021 door het IMF-bestuur goedgekeurd. Toen werd het eerste tranche bedrag van USD 53 miljoen naar Suriname overgemaakt. In maart 2021, na positieve kwartaalevaluatie van het economisch programma, werd het tweede tranche bedrag overgemaakt. De overmaking nu van USD 53 miljoen door het IMF aan Suriname, is de derde tranche overmaking. Hierdoor zal in totaal USD 159 miljoen zijn overgemaakt naar Suriname als ondersteuning van het lopend IMF-economisch herstelprogramma.

Programma raakte ontspoord

In een persbericht laat het IMF weten, dat het economisch programma medio vorig jaar als gevolg van internationale prijsontwikkelingen gestagneerd raakte. De begroting van Suriname raakte uit balans en daardoor ontstond er druk op de wisselkoers en de inflatie. Deze legden een zware druk op de samenleving, in het bijzonder de sociaal zwakkeren.

Aangegeven wordt dat er gezamenlijke inspanningen zijn gepleegd om het economisch herstelprogramma weer op spoor te krijgen en de economie te stabiliseren, met name herstel van de begrotingsdiscipline. Daarbij wordt gewezen op de begroting voor dit jaar, waarin concrete maatregelen zijn opgenomen aan zowel de uitgaven- als de inkomstenzijde. Afschaffing van de brandstofsubsidies, de gefaseerde afbouw van stroomsubsidies en de verbreding van de heffingsbasis van btw worden als concrete maatregelen genoemd. Hierdoor ontstaat er meer ruimte op de begroting, waardoor de sociale ondersteuning naar de samenleving toe kan worden vergroot en groei kan worden bevorderd. De herstructurering van zowel de binnenlandse- als de buitenlandse schulden noemt het IMF ook belangrijke mijlpalen.

Beleidsdiscipline en momentum

Een flexibele, op de markt gebaseerde wisselkoers, wordt door het IMF als essentieel aangemerkt om externe onevenwichtigheden te kunnen adresseren. 

De regering heeft zich gecommitteerd om geen valuta interventies te plegen. Om de inflatie te drukken zal de Centrale Bank maatregelen moeten blijven treffen om de overliquiditeiten in de economie af te romen op basis van de basisgeldhoeveelheid doelstelling. Het blijven aanhouden van de herstelde beleidsdiscipline en hervormingsmomentum ziet het IMF als essentieel voor het succes van het economisch herstelprogramma.

SS 

error: Kopiëren mag niet!