Regering heeft geen verzoek binnen gehad voor komst mennonieten

De regering heeft geen enkel verzoek binnen gehad voor de komst van mennonieten naar Suriname. Ook is er geen enkele grondaanvraag binnengekomen. Waar wel sprake van is, is dat een lokale ondernemer investeringsplannen heeft in de agrarische productiesector, met de inzet van mennonieten daarbij.  Zo deelde president Chandrikapersad Santokhi dinsdagmiddag in het parlement mee. 

Volgens de president zijn deze investeringsplannen van de lokale ondernemer binnen de regering besproken. Daarbij is meegenomen de bezorgdheid die in de samenleving is ontstaan met betrekking tot de mogelijke komst van mennonieten in het land. 

Over de investeringsplannen van de lokale ondernemer heeft de regering besloten hieraan een pilotproject te koppelen. Bij dit pilotproject is de komst van mennonieten beperkt gehouden tot maximaal 50 gezinnen. De overheid gaat ook geen grond beschikbaar stellen en de vreemdelingen die bij dit pilotproject ingezet zullen worden, zullen vallen onder de Vreemdelingenwet en alle geldende procedures die daarbij horen zullen op hen van toepassing zijn. 

Het aspect van veiligheid van het land wordt daarbij goed in het oog gehouden. Bij de investeringsplannen van de lokale ondernemers heeft de regering nadrukkelijk te kennen gegeven, dat de activiteiten niet in de leef- en woongebieden van traditionele leefgemeenschappen mogen plaatsvinden. Ook niet in gebieden waar de grondenrechten kwestie zich voordoet. 

Het pilotproject zal worden uitgevoerd onder toezicht en begeleiding van een clusterteam van ministers, ondersteund door een technisch team. President Santokhi zei ook, dat de regering kennis heeft genomen van de sentimenten en bezorgdheid binnen de samenleving. Het clusterteam van ministers en het technisch ondersteuningsteam dienen zorg te dragen dat er goed overleg plaatsvindt met de samenleving en de relevante leefgemeenschappen in de gebieden waar de agrarische productie activiteiten mogelijk zullen plaatsvinden.

“De regering wil geen projecten hebben die kunnen leiden tot spanningen in de samenleving”, aldus president Santokhi. Wat de regering wil is verhoging van de productie, met name de agrarische productie.

SS

error: Kopiëren mag niet!