SWM, de (drink-) waterautoriteit, werkt aan een geavanceerd waterlaboratorium

Directeur Clifton Lienga van de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij: “SWM-drinkwater is betrouwbaar.  Om die standaard te bewaren en te verhogen is er een nieuw en meer geavanceerd laboratorium geprojecteerd.” 

Internationale standaard

“Het bestaande SWM-laboratorium aan het William Kraanplein blijft gehandhaafd. Grenzend aan het universiteitsterrein aan de Leysweg wordt een moderner laboratorium opgezet en ingericht met een uitgebreid instrumentarium waar de nieuwste technische mogelijkheden en onderzoeksmethoden worden toegepast. Er wordt binnen strenge nationale en internationale kaders gewerkt om internationale accreditatie te verwerven. De International Development Bank staat erachter.”

Samenwerking

“De voorbereiding om te komen tot realisatie is in een gevorderd stadium. Er wordt gestreefd naar een nog betere samenwerking met de Anton de Kom Universiteit. Het SWM-laboratorium is toegankelijk voor studenten en vertegenwoordigers van kennisorganisaties.  Het waterlaboratorium wordt inkomsten genererend door samenwerking met en dienstverlening aan de private sector.”

Kwaliteit

“Het bewaken van de drinkwaterkwaliteit helpt problemen in de watercyclus vroegtijdig ontdekken. De drinkwatervoorziening begint bij de opsporing van bronnen. Middels onderzoek wordt de waarheid uit het water gehaald. Na analyse volgt het zuiveringsproces waarbij het water wordt ontdaan van stoffen die schadelijk zijn voor de gezondheid en gedesinfecteerd.”

Bijzonder

“Er wordt schoon en veilig drinkwater geproduceerd uit zowel oppervlakte- als grondwater. De oppervlakte waterbronnen zijn de Surinamerivier, het stuwmeer, de Cotticarivier. Grondwater wordt op meerdere locaties verspreid over het hele land aangeboord. Het waterlaboratorium is bijzonder. Er worden voortdurend monsters getrokken voor onderzoek naar de kwaliteit van het water. Het monitoren daarvan is een dagelijkse bezigheid.”

Interpretatie

“Er vindt afhankelijk van plaats en omstandigheden dagelijks, maandelijks en jaarlijks onderzoek plaats. Daarbij worden verschillende procedures toegepast en methoden toegepast. De locaties zijn zo gekozen dat er een breed beeld ontstaat van de waterkwaliteit over een groot deel van het land. Zo kan geïnterpreteerd worden hoe de kwaliteit van het water ervoor staat.”

Dienst Watervoorziening

“Volgens de statuten van de SWM is het hele grondgebied van Suriname haar werkterrein. In de praktijk is de maatschappij nog niet overal aanwezig, maar is op de goede weg. De Dienst Watervoorziening van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen wordt in fasen bij ons ondergebracht.”

Overgangsproces 

“De overgang is een proces. Wanica, Para, Nickerie, Marowijne, Commewijne, Saramacca en Coronie worden al door de SWM verzorgd. In Brokopondo en Para zijn de meeste ressorten al overgenomen. Er zijn gebieden zoals Kwamalasamutu, het Matawaigebied, Galibi. Apoera enzovoorts, waar assistentie verleend wordt. Er wordt overal waar zich problemen voordoen wordt op ingesprongen.”

Bescherming

“SWM draagt niet alleen actief bij aan de bescherming van drinkwater. rivieren, meren en grondwater worden ook onderzocht. In het onderzoeksplan is de geografische spreiding van de plekken zorgvuldig bepaald.  Zo wordt een breed beeld gekregen van de waterkwaliteit, voordat het wordt bereid tot schoon en veilig drinkwater.”

Cyanide-schandaal 

“Er wordt jaarlijks onderzoek gedaan naar zware materialen. Tot nu toe is er niets gevonden dat een gevaar kan opleveren voor de gezondheid. Toen de SWM hoorde over cyanide in het stuwmeergebied werd direct erop uit getrokken. Het onderzoek en analyse op de plek waar de boot gezonken zou zijn en de plaats waar cyanide mogelijk opgeslagen lag leverden geen sporen van cyanide op. De monitoring is verhoogd. Het  aantal meetpunten in samenspraak met Natuurlijke Hulpbronnen is uitgebreid.”

Paniek

“Het Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname, NIMOS, maakte wel melding van cyanide. Later werd duidelijk, dat dit resultaat niet werd bereikt op de plek waar de boot gezonken is, maar in een reservoir waar met het gif gerommeld wordt. Het cyanide-gevaar veroorzaakte paniek onder de bevolking. Onvolledige en tegenstrijdige informatie vergroten de hevige schrik. Milieudeskundigen, actiegroepen lieten van zich horen.”

“De materie werd uit verschillende invalshoeken aangekaart. Zoveel hoofden, zoveel zinnen vertroebelden het onderzoek en de informatiestroom. Na de verschillende opvattingen naast elkaar gelegd, onderzocht en ontleed te hebben, wordt geconstateerd, dat er geen ernstige verontreiniging heeft plaatsgevonden. Maar er zijn genoeg reden tot ongerustheid. Alles wat mogelijk is gebeurd wel eens een keer.”

Bagatelliseren

“De stem van het volk en activisten mag niet gebagatelliseerd worden. Cyanide vormt een groot gevaar voor de gezondheid van de mens en het milieu. De bevolking is het oog en oor van de samenleving. Het behoort tot haar verantwoordelijkheid om bij constatering van gevaar aan de bel trekken, zij is first responder. Gezien de wanorde en de illegaliteit in de goudsector is de reactie en bezorgdheid begrijpelijk.”

Catastrofe

“Het reservoir waarin cyanide werd gevonden ligt op steenworpafstand van het stuwmeer. Suriname kan een les trekken uit de cyanide-ramp die zich enkele jaren geleden in Guyana heeft voorgedaan. Het water en het milieu in en rond de Esequibo, de grootste rivier in het buurland raakten verontreinigd.”

Tot zover SWM-directeur Lienga.

 HD

error: Kopiëren mag niet!