“Huidige onderhandelingen inzake schuldenherschikking zijn unicum”

Hoewel Suriname in het verleden met schuldeisers om de tafel heeft gezeten, zijn de huidige onderhandelingen om tot herschikking van schulden te komen een unicum.

Malty Dwarkasing, Administrateur Generaal van het Bureau voor de Staatsschuld, zegt tegenover de Communicatie Dienst Surname, dat er weleens grote achterstanden in buitenlandse schulden zijn geweest, maar het betrof slechts bilaterale schulden. Zo waren er achterstanden bij Brazilië, de VS, Spanje en Japan. Onderhandelen met bilaterale crediteuren in het verleden vergde minder inspanning. “We hadden geen adviseur nodig, we konden het zelfstandig doen”, aldus Dwarkasing. 

Suriname moet nu ook met private internationale crediteuren – de zogenoemde bondholders – onderhandelen, wat de situatie extra moeilijk maakt. 

Minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning: “Wij dienen het belang van land en volk, zij dienen belang van hun kapitalen. Ergens moet je elkaar vinden.” Zowel hij als Dwarkasing wijst dan ook op de successen die Suriname boekt in de schuldonderhandelingen. De schuldherschikking met de Oppenheimer bondholders is bijvoorbeeld de eerste in de wereld die in drie jaar tijd is gelukt.

Dwarkasing spreekt van een enorme schuld, die momenteel is gegroeid naar US$ 880 miljoen, dit is inclusief achterstanden van interestbetalingen, penalty interest die daarop zijn gekomen. 

De Administrateur Generaal onderstreept het voordeel van de kredietwaardigheid ook voor het bedrijfsleven. “Wanneer de kredietwaardigheid van ons land verbetert, is het ook voor het bedrijfsleven makkelijker om zaken te doen met het buitenland.” I

error: Kopiëren mag niet!