Taxichauffeur zijn is niet zo gemakkelijk als het lijkt

Een taxichauffeur uit de binnenstad van Paramaribo merkt op, dat het onder de huidige omstandigheden niet eenvoudig is om het hoofd boven water te houden. Het werk wordt nog verder bemoeilijkt aangezien er ook klanten zijn die voor het betalen allerlei excuses verzinnen om daar onderuit te proberen te komen.

“Maar, dat houdt je scherp”, reageert de taxichauffeur, die al meer dan dertig jaar ervaring heeft in de sector. Hij filtert daarom soms ook klanten vooraf, voor wie hij dan niet rijdt. Zeker in een tijd van hoge uitgaven is hij erg alert. “Want enkele dagen terug moest ik nog SRD 1.500 neertellen voor een autoband”, laat hij weten. Dit bedrag is volgens de man bijna zijn hele weekomzet. Daar komt nog bij dat de kuilen in de weg het ook nog mogelijk maken dat een chauffeur nog met een kromme band kan worden opgezadeld. “Vooral wanneer het heeft geregend zijn de kuilen niet altijd te zien.”

Het werk is voor de taxichauffeur goed om een boterham te verdienen, maar niet om een leven in luxe te hebben.

Meter

Zelf rijdt hij met een meter. Dit schept volgens de taxichauffeur duidelijkheid naar de klant. Hij merkt op. dat de prijs van een taxi met een meter vrijwel altijd beter uitvalt dan in gevallen waarbij er zonder meter wordt gereden.

Niveau
Het is bovendien geen werk dat iedereen zomaar van de ene op de andere dag kan doen. “Vooral omdat je van tevoren niet weet wat voor personen je auto in stappen, moet je met personen van allerlei niveaus rekening houden”, stelt de chauffeur. “Soms stellen mensen het op prijs om een diepgaande discussie te kunnen voeren. Daar moet je op kunnen inspelen”, zegt de man. Hij licht ook toe dat je als taxichauffeur met verschillende culturen in aanraking komt. “Laatst zat er zelfs een Italiaan bij mij in de auto”, verduidelijkt hij.

Hij merkt dat mensen vaak van de ene op de andere dag besluiten om taxichauffeur te worden maar zegt tot slot dat het in de praktijk toch wel een goed ontwikkelingsniveau van je vraagt om met allerlei zaken op een correcte manier om te kunnen gaan.

RB 

error: Kopiëren mag niet!