Gedetineerden mogen weer buiten de penitentiaire inrichting werkzaamheden uitvoeren. Na de ontvluchting van een gedetineerde op maandag 2 december 2012 bij werkzaamheden buiten de inrichting, thuis bij Juspol-minister Edward Belfort, werd deze vorm van resocialisatie stopgezet. De directeur van de Penitentiaire Inrichting Duisburglaan (PID), Aniel Ramadhin, zegt aan Dagblad Suriname dat per maandag 7 januari gedetineerden weer buiten mogen werken. Volgens de functionaris is dit ‘effectieve’ resocialisatieproject bedoeld om gedetineerden in de gelegenheid te stellen hun normale leven weer op te kunnen pakken en een goede burger in de maatschappij te worden.
‘Wij zijn bezig hun gedrag zodanig te voeden dat zij alles wat te maken heeft met pessimistische gedragingen achterwege laten en als goede burgers de inrichting verlaten’, zegt de directeur. Ramadhin geeft aan dat een aantal projecten hiervoor bestaat. ‘Men is nu bezig met een alfabetiseringcursus bestemd voor gedetineerden in samenwerking met het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling (Minov). Verder wordt er computertraining verzorgd. Deze is al drie jaren achter elkaar verzorgd’, zegt de directeur. In dit verband heeft men een goede samenwerking met de Stichting Arbeidmobilisatie en Ontwikkeling (SAO). Ook worden er vaktrainingen verzorgd aan gedetineerden, te weten ‘Textiele werkvormen’ en ‘Automontage’.
Gedetineerden die in de laatste fase van hun detentie verkeren, een goed gedrag vertonen en bovenal zich niet schuldig hebben gemaakt aan zware of ernstige strafbare feiten, worden geselecteerd om buiten de inrichting werkzaamheden uit te voeren. Ramadhin zegt dat de gedetineerden indertijd onder andere zijn ingezet om te werken voor het bejaardentehuis Ashiana en diverse scholen. De werkzaamheden hielden in het verrichten van bouw- en onderhoudswerkzaamheden. Bij Ashiana hebben de gedetineerden drie paviljoenen volledig gerenoveerd.
Bij het verrichten van werkzaamheden buiten de inrichting zijn er altijd penitentiaire ambtenaren die voor de bewaking zorgen. Zij geven ook de nodige instructies door. De topman zegt dat zij proberen om het beste van de gedetineerden te maken. Hiermee wordt beoogd om te voorkomen dat gedetineerden na een tijdje wederom veroordeeld worden en terugkeren naar zo een inrichting. Volgens Ramadhin gaat dit voor een ieder goed komen. Hij deelt verder mee dat hoe minder gedetineerden hoe minder kosten het voor de Staat is.
Op 11 juni 2012 lukte het de gedetineerden Furgel Arthur Grant, Roberto Lionel Cairo alias Roberto Linger en John Freddy Monto Alegre om te ontvluchten uit het huis van bewaring te Hazard in het district Nickerie. Een groep gedetineerden was buiten de strafinrichting bezig het terrein van ‘Bikini’ aan de Waterloostraat te wieden. De mannen waren daar ingezet, omdat er activiteiten ontplooid zouden worden. De gedetineerden namen de benen toen het heel hard begon te regenen. Geen van de drie ontvluchte gedetineerden is tot heden achterhaald.
Saskia Bandhan