Samenwerking Suriname en Guyana beste manier om gasreserves te ontwikkelen 

Suriname is nog niet begonnen met offshore olie- en gasproductie, ondanks het feit dat er verschillende veelbelovende vondsten zijn gedaan in Blok 58. TotalEnergies en Apache  Corporation hebben daar beide een gelijk aandeel. De bedrijven beginnen zich nu te oriënteren, proberen een deel van de olie- en gasbronnen bij elkaar te brengen en een definitieve investeringsbeslissing aan te kondigen. Het zal nog jaren duren voordat aardgas beschikbaar is voor gebruik. Maar, Guyana is al begonnen.

Van 2015 tot heden heeft Guyana een uitzonderlijke aardgasvoorraad opgebouwd; 17 miljard kubieke voet. Dit komt neer op een kwart van de 11 miljard vaten olie-equivalent die door ExxonMobil Guyana zijn ontdekt in het offshore Stabroek-blok.

Grensgebied Suriname

Nog beter is het feit dat aanzienlijke hoeveelheden aardgas zich bevinden in het zuidoostelijke deel van het Stabroek Blok nabij de grens met Suriname, volgens een kaart van het Guyanese ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen gepubliceerd in de Energy Brief 2023. Guyana is niet van plan al het gas te gebruiken. Het Gas-to-Energy-project zal 50 miljoen kubieke voet aardgas per dag naar de kust brengen om de energieproblemen van het land te verlichten. De rest? Het is van plan om te exporteren. 

President Chandrikapersad Santokhi heeft vaak gesteld, dat het gezamenlijk ontwikkelen van de gasarealen in het verschiet ligt. De Guyanese president Irfaan Ali op zijn beurt wil Guyana tot hoofdspeler en een aardgas hub voor het Caribisch gebied maken. Echter, een samenwerking zoi veel kunnen bewerkstelligen. 

Gasproductie

De geplande gas installatie van Guyana zal het droge gas voor stroom en de aardgas vloeistoffen scheiden. De pijpleiding kan nog eens 80 miljoen kubieke voet transporteren, wat volgens de vicepresident, Bharrat Jagdeo, verschillende belangstellenden heeft opgeleverd. Het gas kan voor verschillende doeleinden worden gebruikt, waaronderkunstmest, basaltvezel en diervoeder.

En Guyana overweegt zelfs een tweede pijpleiding aan te leggen om nog meer gas aan te voeren. Het gas zal afkomstig zijn van de Liza 1- en 2-ontwikkelingen, maar Guyana heeft ook de derde Payara en de vierde Yellowtail in gebruik genomen, met meer gas op sleeptouw. Er is ook het vijfde gesanctioneerde project Uaru en het zesde potentiële project Whiptail, die allemaal ver voor Block 58 van Suriname, in productie zullen gaan. Een deal zou zeker mogelijk zijn en is misschien ook de beste manier om de reserves te ontwikkelen.

error: Kopiëren mag niet!