PDO-voorzitter Waldy Nain: “Herzien van het kiesstelsel een tienjarenplan”

Voorzitter Waldy Nain van de Partij voor Democratie en Ontwikkeling (PDO): “Het tweede kwartaal van 2023 loopt ten einde. Suriname heeft in het eerste halfjaar gevoelige klappen geïncasseerd. Het land staat letterlijk en figuurlijk in brand. Het wordt tijd dat er actie wordt ondernomen om orde en rust te herstellen en te werken aan de nationale ontwikkeling.”

Pasklare oplossing

“Ik ben het met u eens, dat dit makkelijker is gezegd dan gedaan. De problemen zijn diep geworteld, talrijk, complex, onmetelijk en kennen geen pasklare oplossing. Er zijn naast goede wil, eenheid, oprechte bedoelingen, slagvaardigheid, kennis en wijsheid nodig om uit de put te raken.”

Aanpassing Grondwet

“Iedereen is het er met de mond mee eens, dat het electoraal stelsel, met name de kiesregeling, liever vandaag dan morgen moet worden herzien en al tijdens de komende verkiezingen in werking treden. De regering buigt zich over een gemengd kiesstelsel en de daarbij behorende wet, regelgeving en aanpassing van de Grondwet.”

De tijd dringt

“Het kiesstelsel staat niet op zichzelf. Burger-, mensen- en politieke rechten komen erbij kijken. Het is geen eenvoudige opdracht die van de een op de andere dag verwezenlijkt kan worden. Het stelsel zal binnen de te voeren Nationale Dialoog besproken en bediscussieerd moeten. worden. Het Constitutioneel Hof zal het geheel moeten toetsen. De tijd dringt, met het tempo waarmee de regering werkt, kan het een tienjarenplan worden. Ik vraag mij af of dat de bedoeling is”, aldus politicus Nain.

HD

error: Kopiëren mag niet!