Je gezondheid kost je nu ook heel wat

Enkele bewoners van Nickerie  hebben de redactie van Dagblad Suriname benaderd en aangegeven dat het voor hen een grote uitgave is om voor bepaalde zaken af t moeten reizen van Nickerie naar Paramaribo.

Niet elk medisch geval is hetzelfde

“Je hebt verschillende patiënten die dagelijks moeten afreizen naar Paramaribo voor hun gezondheid. Het gaat erom, dat Nickerie tot in een bepaalde mate geen specialisten heeft en apparatuur die wel nodig zijn voor het ontdekken of gewoon ter controle van ziektes”, zegt Sandra tegenover de redactie.

Je wilt weten wat er aan de hand is

Sandra is al een tijd ziek en heeft de specialisten in Nickerie allemaal al bezocht, echter zij kunnen niet achterhalen wat haar scheelt. Haar pijn zit in de onderrug waardoor ze niet van plaats a naar plaats b kan gaan. Het is volgens Sandra een moeilijk proces, maar haar arts heeft haar uiteindelijk naar Paramaribo verwezen. “In deze dure tijd snapt u wel hoeveel ik allemaal uit moet geven”, zegt Sandra. Huisvesting is voor haar eigenlijk het grootste probleem, naast het feit dat er nog meer kosten, zoals vervoer en voeding, bij komen kijken.

“Het is zwaar, maar je wilt wel weten wat er mis gaat met je gezondheid.” Veel mensen van het district zijn door onwetendheid overleden. Het is vaak voorgekomen, dat pas in Paramaribo kon worden ontdekt wat er precies mis is met patiënten uit Nickerie, terwijl het district in Nieuw Nickerie een Mungra Medisch Centrum, MMC, heeft.

Zorgwekkende situatie

“Uiteindelijk kom je in een soort dilemma terecht waardoor je moet kiezen tussen duizenden SRD’s uitgeven en je gezondheid. Je gaat altijd kiezen voor je gezondheid, maar niet iedereen kan zich dat permitteren. Voor mij is het nog te doen”, stelt Sandra.

Het Mungra Medisch Centrum staat sinds jaar en dag in nauw contact met ziekenhuizen in Paramaribo en biedt patiënten in dat kader de mogelijkheid om zich van en naar het district te verplaatsen en op zo’n manier genezing te zoeken.

Sandra zegt ook, dat ze snapt dat het MMC in moeilijke tijden verkeert, maar ze hoopt dat er spoedig wordt gewerkt aan een betere aanpak gezien het MMC de zorg biedt aan drie belangrijke gebieden in het land, te weten Nickerie, Coronie en Kabalebo. Het moment dat men geen hulp kan vinden bij het centrum, moeten er kosten worden gemaakt om naar Paramaribo te reizen en dat leidt tot zorgen bij patiënten.

error: Kopiëren mag niet!