Financiën-minister Raghoebarsing: “Hogere koers cambio’s is gevecht om macht en geld ten nadele van volk”

Elke koers die door cambio’s wordt geboden hoger dan die welke door de Centrale Bank van Suriname CBvS) wordt genoteerd,is een poging tot financiële destabilisatie van het land. De koers die dagelijks door de CBvS wordt genoteerd is de echte marktkoers. Het komt in de markt tot stand op basis van alle geldige valutatransacties die drie keer per dag aan de CBvS worden gerapporteerd, en waaruit een gewogen gemiddelde tot stand komt. Desondanks worden door de cambio’s dagelijks hogere koersen dan die van de CBvS genoteerd. 

Financiën-minister Stanley Raghoebarsing ziet deze ontwikkeling als “niet normaal”  en noemt het een systematische poging tot financiële destabilisatie.  De minister zegt dat er letterlijk een gevecht gaande is van de cambio’s tegen de CBvS om macht en geld. 

Er worden maatregelen overwogen, maar daar gaan de monetaire autoriteiten erg behoedzaam mee om, omdat de kans bestaat dat “men ondergronds gaat”. CBvS-governor Maurice Roemer zegt dat het bovendien ook zo is, dat bij elke te nemen maatregel deze eerst goed doorgekauwd moeten worden en toestemming van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verkregen worden.

Systematische benadeling volk

Minister Raghoebarsing haalde donderdag tijdens een persconferentie ongebruikelijk uit richting de cambio’s voor de hogere koersen die zij elke dag noteren dan die van de CBvS. Ze zijn bezig systematisch de bevolking te benadelen, omdat elke hogere koersnotering direct invloed heeft op de prijzen in de winkels, aldus de minister.Het zijn dezelfde cambio’s die de kabinetten van de president en vicepresident plat lopen om getroffen maatregelen tegen hun teruggedraaid te krijgen. 

Met de president en de vicepresident is afgesproken dat ze teruggestuurd worden. Raghoebarsing zegt, dat het zo is dat onder cambiohouders “mati’s” (vrienden) zijn die tijdens de verkiezingen geldmiddelem in de partijkas hebben gestopt, maar dat ze nu niet van de regering kunnen en mogen verwachten om regels te overtreden en ten nadele van het volk te handelen.  

Er kan volgens de Financiën-minister geen sprake zijn van hogere koersnoteringen door de cambio’s. De koers die door de CBvS dagelijks wordt gehanteerd is de echte marktkoers. Een hogere koersnotering dan die van de CBvS mist elke economische grondslag. Het is niets anders dan de bevolking systematisch te benadelen. 

Hij roept de samenleving en de media op voor ondersteuning zodat het gevecht tegen de cambio’s met hun hogere koersnoteringen beslecht kan worden ten voordele van de bevolking.

SS 

error: Kopiëren mag niet!