Rechtbank Amsterdam: Docuserie over Jaitsen Singh mag worden uitgezonden

De Nederlandse BNNVARA-docuserie ‘Een Amerikaanse Nachtmerrie’ mag morgen, maandag 22 mei,volledig op videodienst NPO Plus uitgezonden worden en een week later ook op NPO2. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam vrijdag bepaald in een Kort Geding tegen de makers van de documentaire over de langszittende Nederlander in een buitenlandse cel, de in Suriname geboren Jaitsen Singh. Uitzending en internationale distributie van de vijfdelige reeks was door hem aangevochten.

De in Suriname geboren Nederlander Singh werd in 1986 op dubieuze gronden in Californië veroordeeld voor het opdrachtgeven voor de huurmoord op zijn vrouw en stiefdochter. Hij werd tot 56 jaar celstraf veroordeeld. Inclusief voorrarrest zit hij al 39 jaar in een Amerikaanse cel, waarbij vervroegde vrijlating in de afgelopen tien jaar verschillende keren is afgewezen. Ook een overplaatsing naar een Nederlandse cel, waar advocaat Rachel Imamkhan van stichting Prison Law zich voor inzet, wordt tot op heden tegengehouden.

De documentaire blijkt onder meer vooral de nodige aandacht te besteden aan vermeend seksueel misbruik door Singh ruim veertig jaar geleden en – in minder mate – vermoedens van drugshandel. De makers van de documentaire brengen daarover getuigenissen in beeld en een aangifte van de stiefdochter uit 1981.

Singh, die nooit is aangeklaagd voor deze verdenkingen, stelt gevaar te lopen, aangezien medegedetineerden hem zouden willen “vermoorden” door deze beschuldigingen.

Het “valt niet uit te sluiten dat beschuldigingen in die sfeer” voor Singh “een gevaarlijke situatie” opleveren, oordeelt de rechter. Maar, de beschuldigingen zijn niet nieuw. De rechter stelt dat „onvoldoende aannemelijk” is dat BNNVARA onrechtmatig zal handelen door ‘Een Amerikaanse Nachtmerrie’ uit te zenden.

error: Kopiëren mag niet!