Verbijstering na ontvreemding bronzen kopbeeld Johanna Schouten-Elsenhout bij Cultureel Centrum Suriname

Dat cultuurbarbaren het kopbeeld van Johanna Schouten-Elsenhout op het binnenplein van het Cultureel Centrum Suriname (CCS) hebben ontvreemd heeft bij velen voor verbijstering gezorgd. Het beeld, vervaardigd door beeldend kunstenaar Erwin de Vries, werd door de Nationale Vrouwenbeweging aan de gemeenschap geschonken in 2009.

Voorzitter van de Nationale Vrouwenbeweging (NVB), Eline Graanoogst, zegt dat dit gebeurde in het kader van de Internationale dag van de Vrouw. Tevens kan deze gift aan de samenleving ook gezien worden als een ode aan dichteres Schouten-Elsenhout, die een voorbeeldfiguur was voor de vrouwen. “Zij heeft zich met name gericht op zelfstandigheid van vrouwen en women empowerment”, laat Graanoogst weten.

“De plaatsing van het kopbeeld op die plek, namelijk het voorplein van CCS, heeft te maken met het feit, dat mevrouw Elsenhout in die omgeving geboren is.”  Graanoogst verduidelijkt nog dat dit gebied onderdeel was van plantage Wolffenbuttel waar de ligging van het CCS ook deel van uitmaakte. Daarnaast staat CCS symbool voor de dicht- en schrijfkunst, letteren en literatuur.

Graanoogst merkt op dat dit beeld mede mogelijk was gemaakt door de Centrale Bank van Suriname, die een zeer groot deel van de kosten voor de vervaardiging en plaatsing op zich had genomen. Zij laat weten enorm geschokt te zijn dat dit mogelijk is in Suriname. “De Nationale Vrouwenbeweging doet een dringend beroep op degene die het beeld heeft meegenomen om het terug te brengen en aan de samenleving wordt alertheid gevraagd”, besluit Graanoogst.

Ook de directrice van het CCS, Nadia Becker, is enorm geschokt. Zij hoopt dat middels haar aangifte bij de politie de daders zullen worden opgespoord. Becker kan zich niet voorstellen, dat dit heeft kunnen gebeuren en spreekt van een “negatieve energie”. Tot slot laat zij weten dat negativiteit Suriname momenteel kenmerkt.

RB  

error: Kopiëren mag niet!