G7-leiders in Hiroshima
DOOR JORDI BOU

19 mei 2023 – 21 mei 2023 – Leiders van zeven van ’s werelds rijkste landen ontmoeten elkaar in de Japanse stad Hiroshima terwijl de oorlog in Oekraïne voortduurt en de spanningen tussen de VS en China oplopen.

De leiders van de G7-landen – de VS, Japan, het VK, Frankrijk, Duitsland, Canada, Italië en de Europese Unie – zullen proberen een verenigd front te vormen tegen de Chinese bedreigingen voor Taiwan en de oorlog van Rusland tegen Oekraïne.

Bij de top zullen acht andere gastlanden aanwezig zijn, die deel uitmaken van een gecompliceerd diplomatiek spel met hoge inzetten dat bedoeld is om de ernstigste crises ter wereld op te lossen.

Regionale grootmachten India en Brazilië zullen aanwezig zijn, samen met ASEAN-gastheer Indonesië, Pacific Island Forum-voorzitter van de Cook Eilanden, voorzitter van de Afrikaanse Unie Comoren, Vietnam, Zuid-Korea en Australië.

Ze zullen deelnemen aan een speciale outreach-sessie en aan bilaterale bijeenkomsten die bedoeld zijn om enkele onwillige leiders in de strijd te binden tegen de Russische oorlog in Oekraïne en de groeiende militaire assertiviteit van Peking.

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky zal naar verwachting ook aanwezig zijn.

De symbolische keuze van de Japanse premier Fumio Kishida voor Hiroshima, zijn geboorteplaats, als gastlocatie onderstreept zijn verlangen om nucleaire ontwapening en non-proliferatie bovenaan de agenda van dit jaar te plaatsen.

error: Kopiëren mag niet!