De diamanten van Rusland zijn niet voor altijd
DOOR DUNCAN MIL

May 19, 2023 – De Europese Unie en de Groep van Zeven dringen aan om de Russische diamanthandel te beteugelen door deze af te sluiten als bron van geld, terwijl Moskou zijn offensief in Oekraïne voortzet.

Tijdens een toespraak op de G7-top in Hiroshima, Japan, kondigde de Britse premier Rishi Sunak nieuwe sancties aan tegen Russische export, waaronder diamanten geïmporteerd door het VK.

De Russische diamantindustrie – ’s werelds grootste diamantproducent – was in 2021 goed voor bijna 4 miljard dollar (3,68 miljard euro) aan export.

“Wij geloven in democratie, vrijheid, de rechtsstaat – en het is goed dat we voor die dingen opkomen”, zei Sunak tegen de BBC.

In april riep Polen op tot sancties op de invoer van Russische diamanten, maar België – de thuisbasis van ’s werelds grootste diamanthandelscentrum in Antwerpen – verwierp beperkingen. België importeerde Russische diamanten ter waarde van $ 127,61 miljoen (€ 118 miljoen) in januari 2023

In 2022 legde het Amerikaanse ministerie van Financiën sancties op tegen het Russische Alrosa, qua volume het grootste diamantmijnbedrijf ter wereld. Alrosa stuurt de meeste van zijn ruwe diamanten naar India om te slijpen en te polijsten.

De president van Mumbai’s enorme Bharat Diamond Bourse, Anoop Mehta, schat dat de diamanthandel in India werk biedt aan een miljoen mensen.

“Ze zijn van goedkopere kwaliteit en kleinere maten – hoe kleiner en goedkoper de steen, hoe meer mensen je nodig hebt om het te snijden en te polijsten”, zei Mehta.

G7-leiders hebben een traceerbaarheidsschema voorgesteld. Technologie die de geografische oorsprong van een diamant kan analyseren, zal waarschijnlijk tegen het einde van het jaar of begin 2024 gelanceerd worden.

error: Kopiëren mag niet!