Nog steeds uitdagend om aan bod te komen op arbeidsmarkt 

“Surinamers zijn lui…” is een uitspraak die men vaak hoort. Op social media en voor verschillende winkels worden regelmatig ophang bordjes geplaatst met de tekst “personeel gevraagd” voor een bepaalde vacature. Echter blijkt na maanden dat de ophang bordjes er nog steeds staan en/of er nog geen geschikte kandidaat voor is gevonden. Dat bevreemd velen, gezien de vraag naar werk groot is en er genoeg werkzoekenden zijn. Of komt het voor, dat er wel wordt gesolliciteerd, maar zonder succes. 

Uiteindelijk krijg je dan te horen dat Surinamers “lui” zijn en daarom nooit vooruit gaan komen. 

Een van die diensten die het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken biedt is, dat werkgevers hun openstaande vacatures kunnen deponeren bij de Dienst Arbeidsbemiddeling. Werkzoekenden kunnen zich laten registreren en wanneer er een passende vacature is wordt er middels arbeidsbemiddeling getracht om de potentiële werkgever in contact te brengen met de werkzoekende. 

In gesprek met de Dienst Arbeidsbemiddeling wordt opgemerkt, dat de sollicitanten geen goede indruk maken bij hun eerste interview, door zich niet te houden aan de gemaakte afspraken. In de meeste gevallen komen ze niet opdagen bij het interview of blijft men halverwege gewoon weg van het werk zonder enige melding. Er is vaak een gebrek aan discipline en een positieve werkattitude. Vaak genoeg stellen werkzoekenden ook te hoge eisen en hebben zij te hoge verwachtingen voor een bepaalde functie. Hierdoor zijn ze geneigd het aangeboden werk af te zeggen, omdat de werkgever niet naar hun verwachtingen kan voldoen. 

Ook komt het voor dat bedrijven daarentegen te hoge vereisten stellen gekoppeld aan een heel lage salariëring. Dit maakt het minder aantrekkelijk voor werkzoekenden vooral in deze economische tijd. Voor iemand die pas op de arbeidsmarkt terecht komt is dat dus heel uitdagend en minder motiverend. 

JM

error: Kopiëren mag niet!