DNA-lid Etnel: “Suriname heeft reserves ingebouwd bij VN Verklaring van Rechten van Inheemse en Tribale volken”

Het Assembleelid Patricia Etnel (NPS) heeft dinsdagmiddag tijdens de behandeling van het wetsontwerp Collectieve rechten Inheemse en Tribale Volken duidelijk gemaakt, dat Suriname in 2007 reserves heeft ingebouwd bij de aanname van de VN verklaring van de Rechten van Inheemse volken. Onder meer heeft Suriname toen aangegeven, dat de Surinaamse Grondwet duidelijk aangeeft, dat alle natuurlijke rijkdommen in het land eigendom zijn van de natie en dat die aangewend zullen worden voor de economische-, sociale- en culturele ontwikkeling van het land. 

De natie heeft volgens de Grondwet het onvervreemdbare recht van eigendom over alle natuurlijke rijkdommen. 

Met betrekking tot het aspect van zelfbeschikkingsrecht van inheemse en tribale volken van de VN-verklaring heeft Suriname toen ook reserve ingebouwd door aan te geven, dat de Grondwet van het land het zelfbeschikkingsrecht van inheemse en tribale volken erkent, gebaseerd op gelijkheid, soevereiniteit en wederzijds voordeel. 

Voorts heeft Suriname aangegeven, dat dit zelfbeschikkingsrecht door geen enkele groep van personen kan worden geïnterpreteerd om activiteiten te initiëren die een inbreuk vormen op de territoriale integriteit en politieke eenheid van het land.

Met betrekking tot het FPIC-beginsel (voorafgaande toestemming) heeft Suriname toen aangegeven. dat dit concept niet als een aantasting moet worden gezien van de rechten en plichten van de Staat Suriname om de belangen van de samenleving na te streven bij de ontwikkeling van natuurlijke hulpbronnen, teneinde duurzame ontwikkeling tot stand te brengen voor de samenleving als geheel.

Etnel zegt,dat bij het maken van wetten de Nationale Assemblee niet voorbij kan gaan aan de reserves die het land toen heeft ingebouwd bij de aanname door de VN van de Verklaring van de Rechten van Inheemse Bolken. Volgens de parlementariër is de Surinaamse Grondwet duidelijk. 

SS 

error: Kopiëren mag niet!