VIDS onderneemt juridische stappen tegen de staat


De VIDS (Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname) gaat juridische stappen ondernemen tegen de staat Suriname. Dat liet de inheemse organisatie dinsdagmiddag weten tijdens een persconferentie. 

De VIDS wil nog niet in details treden, maar verwijst naar het Kaliña en Lokono vonnis. De staat erkent de rechten nog niet ondanks het vonnis en dat is de frustratie van de gemeenschap. De mensen kunnen niet jagen, of gebruik maken van hun kostgronden, omdat gronden zijn uitgegeven in concessies.

Het is overigens niet de eerste keer dat de VIDS juridische stappen tegen de staat wil ondernemen. Ook in 2017 en 2018 was er sprake van een gang naar de groene tafel vanwege het niet uitvoeren van het Kaliña en Lokono vonnis, maar uiteindelijk gebeurde dat niet.

Wat verwacht je van mensen die gegijzeld worden? vroeg Lloyd Read, voorzitter van de OSIP (Organisatie Samenwerkende Inheemse Dorpen in Para en Wanica), aan de goed opgekomen pers. De voorvallen van Pikin Saron staan niet op zichzelf, laat de VIDS weten. “Men tergt ons al jarenlang en als er dan een reactie komt moet je niet verbaasd zijn en je handen in onschuld wassen en ons criminelen noemen. “

RB

error: Kopiëren mag niet!