Ingezonden: Het Javaans Platform van Bronto

Bronto Somohardjo had zijn jarige vader geen mooier cadeau kunnen geven op zijn jaardag: een “intelligence” dienst uit de jaren 70 die nog overal etnische groepen ziet en geen Surinamers. Dat is eigenlijk niet zo vreemd gelet op de persoonlijke intelligentie van Bronto. Dus ook deze keer trok hij de zoveelste etnische haar uit zijn baard. Zijn inlichtingendienst wist hem te vertellen, dat er een groot Javaans Platform in oprichting is om de Somohardjo’s weg te vagen. Het is duidelijk dat hij voornamelijk de HVB bedoelde aangezien deze partij als grootste buitenparlementaire partij nog actief is. 

Wel, de Somohardjo’s hoeven zich geen zorgen te maken over welk etnisch blok dan ook. Ze kunnen zich eerder zorgen maken over de toekomst van hun eigen partij. Ondanks coalitiepartner in diverse kabinetten spreken de verkiezingsresultaten voor zich: verkiezing 2010 met de historische samenbundeling van javaanse partijen(PL, PPRS, Pendawalima, D-21 en NPLO)  behaalde PL 30.943 stemmen. In 2015 behaalde de partij 18.853 stemmen en bij de laatste verkiezingen kelderde de partij naar 10.792 stemmen. Voor het gemak vergeet Somohardjo dat bij de verkiezingen van 2020 hij snel een soort (Javaanse) Eenheidsbeweging uit de grond stampte bestaande uit de PL aangevuld met de andere javaanse politieke partijen KTPI en de PDO als counterpart van de Abop. Heeft hij het nu over hetzelfde platform dat zijn partij niets heeft opgeleverd? Want het resultaat was toen nul komma nul. 

Zoals Bronto vaker apetrots verkondigt is het dankzij Brunswijk/ABOP dat de PL nog een beetje mag mee huppelen met twee ministers en een DNA zetel. Op eigen kracht zal de partij met geen mogelijkheid een zetel binnen halen. Dat weet Somohardjo als de beste, vandaar dat zijn partij niet anders kan dan zich angstig blijven vastklampen aan de ABOP. We zouden dus eerder denken dat de PL de komende verkiezingen voor eigen bestwil ook weer snel een Javaans blok forceert.   

Als kaderlid adviseer ik de HVB om als jonge, progressieve en multi-etnische partij niet op de etnische toer te gaan. Een kritische analyse van de afgelopen verkiezingscijfers bevestigt alleen maar dat onze Javaanse broeders en zusters het meest geïntegreerde volksdeel zijn. Zij stemmen op haast alle politieke partijen en beduidend veel minder op javaanse partijen waarvan de PL zich de grootste waant. Naar mijn observatie zitten de Javanen echt niet te wachten op een of ander Javaans blok of platform. 

Zoals vele Surinamers zitten ze wel te wachten op een politiek platform bestaande uit kundige Sranangmans en Sranangoemas dat het volk goede sociaal-economische vooruitzichten biedt. Het uitgestippelde pad van de HVB om met gelijkgerichte partijen, organisaties en individuen dit vooruitzicht te scheppen, zal ik altijd blijven ondersteunen.  

De jarige Paul Slamet Somohardjo wens ik tenslotte alsnog vele jaren kracht en gezondheid toe. 

RAFAEL PAWIROKROMO BEd, 

(Kaderlid HVB)

error: Kopiëren mag niet!