Regering wil hoofdbureau politie alsnog afbouwen 

Een clusterteam van ministers heeft besloten het niet afgebouwde hoofdbureau van politie alsnog af te bouwen. Het deels gebouwde pand staat op de hoek van de Gemenelandsweg en de J. A. Pengelstaat in Paramaribo. Onder andere de ministeries van Grondbeleid en Bosbeheer, Sociale Zaken en Volkshuisvesting, Natuurlijke Hulpbronnen en Justitie en Politie zijn samengebracht op om dit soort projecten te trekken. 

Volgens minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken, OW, heeft zijn  ministerie de lead daarin. OW is hoofdelijk verantwoordelijk voor bouwwerken. De knoop is doorgehakt. Na een openbare aanbesteding is een architect aangetrokken om het ontwerp aan te passen. Na drie maanden wordt met de vernieuwde vereisten een aanbesteding gehouden. De middelen worden binnen 2 tot 3 jaar vrijgemaakt voor dit project. Het project zal ongeveer 7-8 miljoen Amerikaanse dollar moeten gaan kosten.

Lang stil gelegen

Na het aantreden van de huidige regering werd getracht om nieuw leven te blazen in het gebouw. Het restant verdragsmiddelen zou deels daarvoor gebruikt worden. Echter is daarvan tot nog toe niets terechtgekomen. Op 14 mei 2010 legden toenmalig minister Chandrikapersad Santokhi van Justitie en Politie samen met oud-minister Ganeshkoemar Kandhai van Openbare Werken en voormalig vicepresident Ramdien Sardjoe de eerste stenen voor de bouw van het hoofdbureau. 

Stopzetting bouw

Nadat de bouwwerkzaamheden deels al waren uitgevoerd, werd de bouw rond 2013 stopgezet. Volgens oud-minister Rabin Parmessar van Openbare Werken was er door deskundigen een onderzoek gestart naar het bouwwerk. Daarbij kwam men tot de conclusie, dat er prutswerk geleverd was en het gebouw niet geschikt is. Er zou sprake zijn van instortingsgevaar. Het rapport waaruit dit blijkt is echter niet openbaar gemaakt. Daarop volgde zelfs een lang durende rechtszaak. Het bouwsel werd in de jaren daarna een politieke propaganda stuk.

error: Kopiëren mag niet!