Buiten parlementaire politieke partijen voorstander landelijk evenredig kiesstelsel

De buiten parlementaire politieke partijen A-20, DA’91, HvB, DOE, De Nieuwe Leeuw, Amazone Partij en PRO zijn voorstanders van het landelijk evenredig kiesstelsel. Zij delen het gemeenschappelijk principe van One man-One vote- One value. Dat geeft een beter beeld van de ambities en aspiraties van het Surinaams volk en is goed voor Suriname. 

De leiders van de 7 buiten parlementaire politieke partijen belegden afgelopen vrijdag een gezamenlijke persbijeenkomst. De buiten parlementaire politieke partijen zijn een handtekeningenactie begonnen, waarbij burgers hun handtekening kunnen plaatsen onder een petitie waarin aangegeven wordt, dat men voorstander is van een landelijk evenredig kiesstelsel gebaseerd op het principe van One man- One vote-One value. 

De petitie is bedoeld om instituten zoals de regering en het parlement die op dit moment belast en bevoegd zijn te beslissen over wijziging van het kiesstelsel, onder druk worden gezet om niet in achterkamertjes besluiten te nemen. 

Het huidig kiesstelsel is zoals het Constitutioneel Hof in zijn vonnis van 5 augustus vorig jaar heeft vastgesteld, tegen artikel 55 van de Grondwet, het Inter-Amerikaans Verdrag voor de Rechten van de Mens en het VN-verdrag voor Burger en Politieke Rechten. 

Het huidig kiesstelsel is niet rechtvaardig, niet eerlijk en de stemmen hebben niet hetzelfde gewicht. Het heeft jarenlang een vertekend beeld gegeven van de ambities en de wil van het volk, en het is nu tijd om daar verandering in te brengen, zegt DA91-voorzitter Angelic del Castilho. 

Recht, rechtvaardig en eerlijk

De 7 buiten parlementaire politieke partijen zijn ervan overtuigd dat het beginsel van One man-One vote-One value van groot belang is voor de samenleving, omdat het de samenleving meer vrijheid in keuze geeft om te stemmen voor politieke partijen en volksvertegenwoordigers ongeacht waar zij wonen.  

Angelic del Castillo voert aan, dat het landelijk evenredig stelsel beantwoordt aan de roep voor recht en rechtvaardigheid en dat het bijdraagt aan meer vertrouwen in de politiek. Dat vertrouwen bevindt zich nu in een absoluut dieptepunt. Het landelijk evenredig stelsel betekent ook een doorbraak in de etnische en kapitalistische politiekvoering. Politieke partijen moeten nationaal denken en vraagstukken zullen zij nationaal moeten benaderen. Het principe van One man-One vote-One value zal verandering, vernieuwing en verbetering teweeg brengen in de politiek. 

Geen achterkamer besluiten

Het zal maken dat stemmen naar boven komen, en volksvertegenwoordigers de ruimte krijgen met een andere kijk op zaken de belangen het volk te vertegenwoordigen. Het zal een doorbraak teweegbrengen in de vicieuze cirkel van armoede en ellende voor de bevolking, aldus Del Castilho. Het zal leiden tot duurzame vrede in het land. Er zal minder onvrede zijn na de verkiezingsuitslag omdat elk uitgebrachte stem zowat zal tellen. 

Het landelijk evenredig kiesstelsel is volgens de politica belangrijk voor de democratie, waarbij het beginsel van legitimiteit en mandaat duidelijk uit voortvloeit. Elk systeem in de politiek beïnvloedt wat en hoe de politieke partijen zijn. Er gaat niet veel ruimte zijn voor zuiver etnische ideeën, en persoonlijke belangen behartiging ideeën. Met de handtekeningenactie voor de petitie willen de buitenparlementaire politieke partijen duidelijk de boodschap overbrengen, dat wanneer er over verkiezingen wordt gesproken, de burger niet het slachtoffer mag worden van beperkte persoonlijke belangenbehartigings-ideeën. Deze ideeën hebben post gevat bij diegenen die reeds in het bestuurlijke zitten, en die alleen maar technieken bedenken om die positie te behouden, zegt Del Castillo.

SS

error: Kopiëren mag niet!