De Surinaamse werkcultuur…

Het is niet ongewoon dat werkgevers klagen en/of een gebrek aan goed gemotiveerde, gedisciplineerde werknemers met de juiste werkattitude. Hoewel enkele factoren heel bekend zijn die een rol kunnen spelen bij  gebrek aan motivatie en een juiste werkattitude, is het nog steeds belangrijk dat de werknemers hun werkzaamheden op de juiste manier uitvoeren. Enkele heel bekende factoren die leiden tot ontevreden werknemers zijn slechte werkomgeving, lage salariëring, geen positieve werkcultuur, of soms zelfs persoonlijke problemen. 

In de Surinaamse werkcultuur is het hebben van discipline meestal een probleem bij vele werknemers. Ze hebben gauw de neiging om een nonchalante houding te hebben en alleen aan het werk te verschijnen zonder productief te zijn of moeite te doen het werk aan te leren. “Op elke werkplek heb je werkpaarden en sierpaarden. Hoe wil je het werk dan leren?”, zegt de heer H.M. in gesprek met de redactie van Dagblad Suriname.

Het hebben van een goede werkattitude verwijst naar de houding en mindset van werknemers ten opzichte van hun werk. Een positieve werkattitude van werknemers kan bijdragen aan een goede werksfeer, hoge productiviteit en betere resultaten voor het bedrijf. 

H.M.: “Werknemers moeten ook zelf de verantwoordelijkheid nemen voor een positieve werkattitude en discipline hebben in hun werk.”

De overheid kan in deze een heel goed voorbeeld zijn. Bij de overheid heb je ook goede ambtenaren die alle kwaliteiten bezitten zoals de juiste werkattitude en discipline en de capaciteit en graag hun ambtelijke ambities wensen op te bouwen. Echter raken zij vaak gedemotiveerd, omdat zij niet in die gelegenheid worden gesteld, terwijl de hoge posities vaker door politieke mensen worden ingevuld zonder aan de gestelde eisen te voldoen. Hierdoor hebben de meeste ambtenaren dan eerder een meldingsplicht aan het werk dan een plicht om dienstbaar te zijn voor het land. 

Daarnaast zijn er ook gevallen waarbij het heel moeizaam gaat wat betreft  kennisoverdracht aan nieuwelingen. Hierdoor worden de nieuwelingen die binnenkomen gewoon losgelaten, zonder de juiste begeleiding en training. Het resultaat is duidelijk te merken binnen de overheid. Een complete chaos en afdelingen waar “not the right men on the right place” zitten, of men alleen door de politiek kan worden voorgedragen voor een bepaalde hoge positie.

Het is belangrijk om te onthouden, dat er geen magische oplossing is voor dit probleem. Het verbeteren van werkattitude en discipline vereist vaak een combinatie van verschillende strategieën en een investering in tijd en middelen. 

“Men klaagt over de lage lonen bij de overheid, maar zijn niet bereid ervoor te willen werken. Niets komt vanzelf. Over de oneerlijke politieke functies wil ik het niet eens hebben”, aldus de de heer H.M tot slot.

JM

error: Kopiëren mag niet!