Ook op Moederdag werken veel vrouwen

Moederdag wordt door iedereen anders gevierd, maar er zijn veel moeders die op deze speciale dag moeten werken. “Ik zeg het vaak: Moederdag, Vaderdag of Kinderdag is niet een keer in een jaar, maar is elke dag van het jaar, dus zolang ik kan verdienen doe ik het”, zegt Olivia tegen Dagblad Suriname. 

Zij is een alleenstaande moeder van drie en heeft ook de zorg voor haar moeder. “Ik ben het enige kind van mijn moeder en ik heb haar alleen nu, ik doe alles om haar nog in ons midden te hebben. Het is elke dag een speciale dag en je maakt ook iedere dag iets leuks mee. Zoals elke andere dag staan mijn kinderen en ik vroeg op om gezamenlijk brood te bakken. Mijn oudste zoon slaapt dan vaak nog, omdat hij ook werkt en op zijn vrije dag uitslaapt en mijn tweede zoon en dochter helpen in de keuken. Terwijl zij broodbeleg klaar maken en de broden in de oven hebben gezet, ben ik bezig met de voorbereiding van de warme maaltijd.”

“Ik werk van een uur in de middag tot negen uur in de avond, dus doe al die dingen vroeg, zodat mijn moeder en de kinderen die van school komen eten hebben. Mijn oudste zoon werkt na school, dus ik maak het zo ook makkelijk voor hem. Eten kopen in deze tijd is een luxe, dus wij doen het op een andere manier.”

“Ik werk van maandag tot zaterdag en twee zondagen in de maand. Ik moet op Moederdag werken, dus heb ik alles reddy laten staan voor de dag en heb ook eten meegenomen naar het werk”, zegt Olivia. 

“Mijn kinderen hebben deze dag natuurlijk ook speciaal voor mij en mijn moeder gemaakt. Zij zien mijn moeder, dus hun oma, ook als moederfiguur”, zegt Olivia. “Op Moederdag hebben mijn moeder en ik een geschenk gekregen, het is niet groot, maar het gebaar telt en dat maakt mij blij. Wij krijgen vaak ook leuke geschenkjes, omdat de kinderen ook mee gaan met de flow. Maar, wij weten dat deze dag dagelijks gevierd wordt. Na het werk denk ik wel wat lekkers te bakken voor ons, maar ik kijk eerst hoe het gaat.”  

Een andere moeder zegt ook op Moederdag te werken, maar is met haar kinderen. Zij heeft een kledingzaak en neemt op Moederdag haar kinderen mee. “Ik heb een Moederdagactie en wil ook verdienen, dus ik maak de deuren van mijn winkel normaal open. Op deze dag komen mijn twee kinderen mee, maar ze zijn ook vaak bij mij in de zaak na school”, aldus deze moeder. “Zolang wij samen zijn is het altijd leuk. Later op de dag, wanneer ik mijn zaak sluit, heeft mijn man wel iets leuks voor ons, dus ik kijk er naar uit. Maar, zolang ik kan werken, werk ik.”

TM

error: Kopiëren mag niet!