Stichting JoSu houdt succesvolle motivational-sportdag – “Jeugddelinquenten vaak vergeten groep”

Stichting JoSu (Jongeren Ontwikkeling Suriname) heeft zaterdag 6 mei 2023 een succesvolle motivational-sportdag genaamd “Kow’ sport en leri!” gehouden in samenwerking met Justitiële Kinderbescherming (JKB) in het Jeugd Opvoedings Gesticht (JOG) te Santo Boma. 

Deze motivational-sportdag heeft de ondersteuning gekregen van Second Transition Service (STS) en Sport Hearts Promotion (SHP) om deze dag succesvol te maken. De motivational-sportdag had als doel het herontdekken van de eigen persoonlijkheid en versterken  van de persoonlijke groei en ontwikkeling van de jeugdige delinquenten. 

De dag begon met een luchtige kennismaking/introductie waarbij de jeugdigen moesten vertellen wie ze zijn, wat hun leeftijd is en wat hun droombaan is. De gedachte hierachter was om een connectie te maken met de jeugdigen. Met hen werd gesproken over het maken van  keuzes. Het was een interactieve sessie waarbij de jeugdigen hun mening konden geven over de stellingen, de vragen die gesteld werden. De jeugdigen kregen daarna een pauze waarbij zij mochten genieten van een gebakje. Na de pauze werden zij in 3 groepen gesplitst, waarbij elke groep een rollenspel moest uitbeelden, hoe ze bij uitdagende situaties zou reageren. De organisatie geeft aan, dat de jeugdigen een mooie rollenspel hebben uitgebeeld waarbij de boodschap en de vaardigheden die zij hebben meegekregen tot  zijn uiting zijn gekomen. 

Na de lunch startte het tweede dagdeel met indoorsport, vanwege de regen. De jeugdigen hebben spelletjes gedaan, waarbij zij flink konden participeren. De dag werd afgesloten met een evaluatie met de jeugdigen. Volgens stichting JoSU, waren de jeugdigen heel erg blij met de komst van de organisatie, omdat zij veel geleerd hebben. Ook gaven zij aan blij te  zijn dat er mensen of organisaties zijn die nog aan hen denken en hun het gevoel geven dat er hoop is voor ze. De jeugdigen hebben gevraagd naar meer van zulke trainingen. De organisatie werd bedankt door de jeugdigen en heeft een kunstwerk mogen ontvangen als dank. 

Stichting JoSu is op 11 november 2016 opgericht door Regillio Hardjopawiro. JoSu is een organisatie, die zich bezighoudt met de begeleiding en het opleiden van jongeren in de leeftijdscategorie 12 tot en met 26 jaar, die gerekend worden tot drop-outs; youth at risk; en in het bijzonder voormalige jeugddelinquenten. De doelstelling van de organisatie is het bevorderen van de ontwikkeling van de Surinaamse gemeenschap, in het bijzonder voortijdige schoolverlaters en (voormalige) jeugddelinquenten, ter stimulering van hun zelfstandigheid en zelfredzaamheid in de samenleving in de meest ruime zin des woord. Verder het ondersteunen van ouders en verzorgers bij het begeleiden van hun kinderen, ter realisering van een hechte gezinsband en verantwoord ouderschap.

“Jeugddelinquenten vaak een vergeten groep”

Hardjopawiro zegt tegenover Dagblad Suriname, dat de  jeugddelinquenten vaak een vergeten groep zijn. “Deze jeugdigen hebben op een of andere manier een fout begaan waardoor zij beoordeeld zijn door de jeugdrechter of ter beschikking zijn gesteld van de staat tot en met hun 21ste jaar.  Doordat zij de fout hebben begaan, worden ze gestigmatiseerd. Als wij kijken naar social media wanneer zo een jeugdige wordt opgesloten voor een of ander feit, reageren velen met ‘opgeruimd staat netjes’. Wij mensen reageren vaak op het gedrag en kijken niet naar de oorzaak van het gedrag. Wat maakt dat zo een jeugdige een strafbaar feit heeft gepleegd?”

Hij geeft verder aan, dat JoSu plannen heeft om meerdere trainingen te verzorgen voor deze jeugdigen, zodat zij leringen kunnen trekken uit hun gemaakte fouten en zich beter gaan ontwikkelen in het maken van de juiste keuzes. “Zoals het gezegde luidt ‘men moet de boom buigen als die jong is’. Deze jeugdigen kunnen nog gevormd en heropgevoed worden, zodat zij als volwaardige burgers wederom deel kunnen nemen aan de samenleving”, aldus Hardjopawiro. 

SK

error: Kopiëren mag niet!