IMMIGRATIE
De VS verwacht een toename van het aantal migranten dat vanuit Mexico oversteekt
DOOR NINIAN CARTER

12 mei 2023 – Duizenden migranten wachten op de oversteek naar de VS vanuit Mexico te midden van verwarring na het aflopen van het “Title 42”-beleid uit het Trump-tijdperk, waardoor illegale migranten snel konden worden uitgezet.

De Amerikaanse grenspolitie, lokale autoriteiten en humanitaire organisaties zetten zich schrap voor wat een moeilijk te beheersen toename van pogingen tot oversteken vanuit Mexico zou kunnen worden.

De verwachte instroom volgt op het einde op 11 mei van een beleid uit het Trump-tijdperk dat bekend staat als “Titel 42” – een wet die tot stand kwam tijdens de Covid-19-pandemie die migranten onmiddellijk uitzette zonder asielhoorzittingen te houden.

Tienduizenden migranten hebben zich naar de Amerikaans-Mexicaanse grens gehaast, verward door geruchten en verkeerde informatie over wat de wijziging van de immigratiewet zou kunnen betekenen.

“Titel 8” zal titel 42 vervangen – een beleid dat migranten opnieuw in staat stelt om legale wegen aan te vragen om de Verenigde Staten binnen te komen, maar dat ook zwaardere gevolgen kan hebben voor degenen die illegaal oversteken, die mogelijk worden uitgezet en voor vijf jaar de Verenigde Staten worden uitgesloten jaren.

Homeland Security voorspelt dat 10.000 migranten per dag zullen proberen de VS binnen te komen, nu Titel 42 is opgeheven.

error: Kopiëren mag niet!