Belfort (ABOP): “Situatie Pikin Saron niet onderschatten”

De volksvertegenwoordiger Edward Belfort (ABOP) noemt de situatie te Pikin Saron ernstig. In De Nationale Assemblee heeft hij gevraagd waarom er getalmd wordt om de internationale uitspraak van het Inter-Amerikaans Hof voor de Mensenrechten uit te voeren, want dat is volgens hem de bron van alle kwaad.

Belfort bracht in herinnering, dat in de aanloop naar de verkiezingen van mei 2020 de mensen was beloofd om de grondenrechten als een van de eerste zaken in orde te maken.

“Concessies zouden worden ingetrokken, maar waar blijven de beloftes van de president?”, vroeg Belfort tijdens zijn spreekbeurt in de Assemblee. Belfort benadrukt, dat deze zaak met de nodige tact moet worden opgelost en hij vroeg dus waarom de regering talmt. Hij benadrukt het belang van het uitvoeren van het Kalina- en Lokono vonnis. “En dit geldt ook voor het Samaaka-vonnis”, zo brengt hij onder de aandacht.

Wet en recht
Belfort zegt, dat dit schending is van wet en recht door deze vonnissen niet uit te voeren. “Als deze vonnissen waren uitgevoerd, dan was er rust in het gebied”, licht het Assembleelid toe. Belfort doelt op de opstand in het inheemse dorp Pikin Saron op 2 mei waarbij twee personen uit het dorp om het leven kwamen. Een politie/SBB-controlepost en enkele houttrucks en houtblokken werden in brand gestoken.

Belfort zegt nogmaals dat de grondenrechten waren beloofd voor de verkiezingen. Hierover merkt hij nog op, dat diverse belangen een rol spelen vanwege de uitgegeven concessies in dat gebied. “Dat is het probleem”, zo laat hij weten. De ontstane situatie moet volgens Belfort niet worden onderschat. “Het is een serieuze aangelegenheid”, zo benadrukt hij tot slot.

RB  

error: Kopiëren mag niet!