Verdachtenverhoor in strafzaak ministerie van Financiën

De verdere behandeling van de strafzaak waarbij het ministerie van Financiën werd benadeeld vond donderdag 11 mei plaats. Op de vorige zitting waren drie van de verdachten als getuige verhoord tegen de overige verdachten. Als eerste werd Yoran, zijnde een neefje van Moza, gehoord. Yoran werkte als bode op het ministerie en heeft vaker stukken, waaronder ook vervalste reçu’s, afgeleverd bij de Centrale Bank van Suriname.  Hij verklaarde opdrachten te krijgen van Danielle de Kom.

Hierna werd Megeza, de jongere zus van Danielle, verhoord. Zij ontblote de grote geldbedragen die over en weer werden geschonken aan elkaar. Zo kreeg zij een dure Honda voertuig van haar zus Danielle. Ook was haar een Ford Raptor beloofd. Aangezien de levering hiervan lang duurde besloot ze dit af te zeggen en daarvoor vijf voertuigen van het merk Toyota Vitz te nemen. Ze had ook al eerder een Toyota Rocco van US$ 55.000 gehad. Ze werd ook verrast door haar zus met een perceel. Zij kreeg ook US$ 2.000 om een ketting te kopen voor de zoon van Danielle. 

Bij zijn verhoor donderdag als verdachte bleef Yoran bij zijn verklaring. Danielle de Kom ontkent alle feiten. Ze beweert thans misbruikt te zijn door Moza die als bode werkzaam is op Financiën en volgens haar de hele financiële zwendel heeft georganiseerd. Dit kwam niet geloofwaardig over nu zij Hoofd Comptabele zaken was op het ministerie. Ze bevestigde een liefdesrelatie te hebben gehad met Moza en dat hij haar grote geldbedragen gaf. Ze erkende, dat zij meerdere keren naar Combemarkt geweest om gelden te ontvangen, echter stelt zij dat deze gelden door Moza werden ontvangen. Geconfronteerd met de verklaringen van haar broer Mervellino en zus Megeza, erkende zij de door hen aangegeven handelingen. De bedragen van SRD 100.000 die aan haar werden gegeven, noemde zij kleine bedragen. Dit ontlokte Kantonrechter Duncan Nanhoe de uitspraak, dat een andere verdachte dergelijke bedragen “lollipop geld” had genoemd. 

Hierna werd Moza gehoord, die ook volhardde in zijn eerdere verklaringen. Hij gaf aan in opdracht van Danielle te hebben gehandeld.  Hij kocht twee Mercedes Benz voertuigen voor in totaal Euro 400.000. Danielle monitorde zijn rekening. “Ik heb sieraden tot SRD 400.000 gekocht. Ik moest geld omzetten in vreemde valuta. Ik deed dit via Ramcharan van Ramcharan Slijterij. Hij heeft alle keren geholpen om contact te leggen met Combemarkt.”

Ook bracht Moza een tas vol Euro’s voor Danielle thuis bij haar vader. Moza heeft een huis gekocht voor Euro 95.000, een bus en twee Toyota Vitz voor zijn vrouw. Hij kocht ook een VW Amarok op naam van een derde en een perceel. Hij zei door Danielle hierin geluisd te zijn.

Koendjbiharie bekende zijn aandeel. Hij stelde zijn rekening beschikbaar en werd er voor het laatst 26 miljoen hierop overgemaakt.  

Op 6 juli zal het Openbaar Ministerie het requisitoir voeren en de strafvoorstellen doen.

error: Kopiëren mag niet!