NPD-fractie in verklaring Ingrijpende wetsvoorstellen Collectieve rechten behoeven nader onderzoek

De NDP-fractie in de Nationale Assemblee vindt de conceptwet Collectieve rechten van Inheemse en Tribale volken zulke ingrijpende voorstellen bevatten, en bovendien ook nog drastisch is gewijzigd via een amendement, dat er meer tijd uitgetrokken moet worden om met alle belanghebbenden nader te overleggen teneinde te geraken tot rechtszekerheid en rechtsbescherming voor de inheemse en tribale volken. Daarnaast is de fractie van mening dat de sfeer te gespannen en gepolariseerd is, om de behandeling van het wetsontwerp voort te zetten.

In een donderdag uitgegeven verklaring eist de NDP-fractie van de regering, dat de woon- en leefomgeving van onze medeburgers veiliggesteld worden. Alle gronden uitgegeven voor welke doeleinden dan ook dienen onmiddellijk nietig verklaard te worden, conform de wettelijke bepalingen van het land en conform de belofte van de president gedaan aan de inheemsen vόόr de verkiezingen. 

Met betrekking tot de behandeling van de ontwerpwet zegt ze, dat overigens de randvoorwaarden om tot sanctioneren van de collectieve rechten te komen ook nog dienen te worden vastgesteld. Verwezen wordt naar de de procedures voor het verlenen van FPIC (voorafgaande informatie en consent), de wet op omvang en begrenzing van woon- en leefgebieden en de wet taken en bevoegdheden traditionele gezagsdragers. 

Voorbereidingen

De verklaring van de NDP-fractie schrijft verder:

“De inheemse volkeren zijn de oorspronkelijke bewoners van dit land. Al ruim voordat ons land ontdekt werd en de naam Suriname kreeg, was deze doelgroep woonachtig op dit grondgebied. Het Internationaal Gerechtshof heeft in het Kalinia – Lokono vonnis een uitspraak gedaan over de collectieve rechten die de inheemse en tribale volken genieten. 

De regering Bouterse had reeds voorbereidingen getroffen om uitvoering te geven aan dit vonnis. Diverse actoren zijn toen geconsulteerd en er is tevens een conceptwet ontworpen om die collectieve rechten te sanctioneren. Echter is bovengenoemde conceptwet geen feit geworden vanwege uiteenlopende redenen en is de behandeling gestaakt. 

Breed draagvlak

Om uitvoering te kunnen geven aan het Kalinia – Lokono vonnis is breed draagvlak vereist waarbij alle belanghebbende actoren geconsulteerd worden. Deze zeer belangrijke doch complexe materie behoeft diepgaand onderzoek ten einde het vonnis op de correcte manier uit te voeren. 

Ondanks dat de NDP- en BEP-fracties reeds een initiatiefwet hebben ingediend, welke voortbouwde op de opgedane kennis en ervaring tijdens de vorige regeerperiode over deze materie, is de regering Santokhi-Brunswijk compleet voorbijgegaan aan deze initiatiefwet en heeft op haar beurt een wetsvoorstel ingediend waarin onder meer niet alle aspecten van het vonnis zijn verwerkt. Zo is er onder andere, geen rekening gehouden met het demarcatie gebied van deze volkeren. Het is voor ons onbegrijpelijk dat het parlement er toch voor kiest om het onvolledige wetsvoorstel van de regering in behandeling te nemen. Vanwege de tekortkomingen in het wetsvoorstel van de regering hebben enkele coalitie-leden van de commissie van rapporteurs van bedoeld wetsvoorstel al gauw een lijvig amendement moeten indienen, met drastische aanpassingen aan het oorspronkelijk regeringsconcept. Dit amendement is nimmer besproken met de relevante actoren noch de doelgroep op wie deze wet betrekking zal hebben.”

SS

error: Kopiëren mag niet!