Zangvogelsmokkelaar (72) voor rechter in Haarlem: “Hoe had ik die vogels dan moeten vervoeren”

De politierechter van de rechtbank in Haarlem heeft deze week een 72-jarige man uit Rotterdam veroordeeld tot een boete van Euro 1.500 waarvan Euro 760 voorwaardelijk en verbeurdverklaring van een aantal Surinaamse zangvogels, zo bericht rechtspraak.nl woensdag 10 mei.

De man was donderdag 31 oktober 2021 in alle vroegte met de KL714 uit Paramaribo geland, waarna zijn koffer door de 3D CT-scanner ging. Dat gebeurt op Schiphol jaarlijks met zo’n 50 miljoen koffers. De beelden worden door digitale algoritmes bekeken, daarna door medewerkers en als dat nodig is gaat de koffer open.

Zo ook de koffer van Kenneth (red. niet zijn echte naam). Er zat een karaokeset met speaker in. In die speaker bleken 8 wc-rolletjes verborgen en in die wc-rolletjes zaten  7 picolets en 1 jack. De zangvogeltjes zijn vrij klein en passen met hun lijf in een wc-rol (ze worden trouwens ook in krultangsets en tandpastadoosjes vervoerd.) Omwikkeld in een netje. 

De man houdt thuis in Rotterdam zangvogels, maar geen picolets en jacks. Juist met deze Surinaamse fluiters hoopte hij in de prijzen te vallen tijdens de zangvogelkampioenschappen in Nederland. ‘Vanaf mijn 5e houd ik vogels’, zei hij tegen de Noord-Hollandse politierechter. Kenneth was, zonder advocaat, vanuit Rotterdam naar Haarlem gereisd om zich te verdedigen tegen het verwijt dat hij zijn 8 zangvogeltjes zou hebben mishandeld. ‘Ik lees dat u op Schiphol hebt gezegd, dat u wist dat u zo geen vogels mocht meenemen. Waarom deed u het dan toch?’, wilde de politierechter weten. ‘Ik ben een vogelliefhebber en ik kweek ze ook. Die vogels zijn hier moeilijk te krijgen. Ik heb ze helemaal niet slecht behandeld, dat zegt u. Die vogels slapen 12 uur lang. Ze hadden geen water, maar dat zou ik ze in de auto hebben gegeven. Maar dat ging dus niet door.”

De toezichthoudende dierenarts van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit op Schiphol was niet te spreken over Kenneths smokkeltechniek: dierenmishandeling. Kenneth: ‘Hoe had ik die vogels dan moeten vervoeren? Ik had ze ook liever in een kooitje en op een stokje vervoerd, maar dat mag niet. Zelfs een vogel die ikzelf heb gekweekt mag ik niet meenemen uit Suriname. Je mag wel honden en katten uit Suriname meenemen, maar geen vogels. Hier in Europa mag je met je vogels overal naartoe.’ 

Bij aankomst op Schiphol bleek de jack trouwens het leven te hebben gelaten. Kenneth: ‘En waarom? Omdat die vogelkenners pas ‘s middags naar Schiphol kwamen, en ik was ‘s ochtends geland. Dan is dat niet zo moeilijk.’ ‘Dus het ligt allemaal aan anderen en niet aan u?’, reageerde de politierechter. Kenneth: ‘Ik wil best toegeven, dat ik de vogels niet goed heb vervoerd, maar het is niet mijn schuld dat 1 vogel is doodgegaan. Waar zijn die andere vogels trouwens gebleven?’ Die zijn ergens geplaatst, maar waar weet de Officier van Justitie niet. 

(Foto: ter illustratie)

error: Kopiëren mag niet!