MISDAAD
De juridische ellende van Donald Trump
DOOR DUNCAN MIL

9 mei 2023 – Donald Trump – de koploper voor de Republikeinse presidentiële nominatie van 2024 – wordt geconfronteerd met meerdere rechtszaken, de eerste keer in de Amerikaanse geschiedenis dat een huidige of voormalige president wordt beschuldigd van strafrechtelijke vervolging.

Een grand jury heeft gestemd om de voormalige president aan te klagen nadat de openbare aanklagers van New York onderzoek hadden gedaan naar uitbetalingen aan pornoactrice Stephanie Clifford – wiens schermnaam Stormy Daniels is – en model Karen McDougal.

Daniels beweert dat zij en Trump vóór de verkiezingen van 2016 seks hebben gehad en $ 130.000 van zijn voormalige advocaat hebben geaccepteerd in ruil voor haar stilzwijgen over de buitenechtelijke affaire. McDougal gaf in 2006 toe een affaire te hebben gehad met Trump.

Afgelopen december werd de Trump-organisatie veroordeeld voor belastingfraude en kreeg ze een boete van $ 1,6 miljoen (€ 1,46 miljoen). Allen Weisselberg, de financieel directeur van de organisatie, werd in januari veroordeeld tot vijf maanden gevangenisstraf.

Trump wordt opnieuw strafrechtelijk vervolgd nadat de FBI documenten met geheime markeringen heeft gevonden in het huis van Trump in Mar-a-Lago in Florida, waarvan sommige als uiterst geheim waren gemarkeerd. Het ministerie van Justitie behandelt deze zaak met betrekking tot een mogelijke overtreding van de spionagewet.

Het ministerie van Justitie onderzoekt ook of Trump of mensen die aan hem verbonden zijn, aanzetten tot de gewelddadige aanval op het Amerikaanse Capitool op 6 januari 2021, terwijl het Congres de resultaten van de verkiezingen van 2020 bevestigde.

In Georgia onderzoekt de officier van justitie van Atlanta, Fani Willis, of Trump de wet heeft overtreden toen hij er bij de staatssecretaris van Georgië, Brad Raffensperger, op aandrong om hem 11.780 stemmen te ‘vinden’ – één meer dan de winstmarge van Joe Biden in de staat.

Ondertussen worden in een civiele zaak de handelspraktijken van zijn familiebedrijf, de Trump Organization, onderzocht door Letitia James, de procureur-generaal van New York.

Op dinsdag (9 mei 2023) vond een jury in Manhattan Trump aansprakelijk voor het seksueel misbruiken en belasteren van schrijver E. Jean Carroll – bijna 30 jaar geleden in een kleedkamer in een Bergdorf Goodman-winkel – en kende haar een schadevergoeding van $ 5 miljoen toe.

error: Kopiëren mag niet!