Hoofdbureau politie nog altijd onafgebouwd

Het niet afgebouwde hoofdbureau van politie werd onlangs gebruikt voor brandweertrainingen. De USAR (Urban Search & Rescue) trainingen werden in april daar gehouden. Het Korps Brandweer Suriname (KBS) schreef hierover; “Bij het praktisch gedeelte werd gebruikgemaakt van de bouwval op de hoek van de Gemenelandsweg en de J. A. Pengelstraat, hier werd gebivakkeerd, om een zo realistische benadering van de training weer te geven.” 

Ht ooit zo glorieus aangekondigde gebouw is nu slechts een ‘bouwval.’ Na het aantreden van de huidige regering werd getracht om nieuw leven te blazen in het gebouw. Het restant verdragsmiddelen zou deels daarvoor aangewend worden. Echter is daar tot nog toe niets van terechtgekomen. 

Symboliek 

Op 14 mei 2010, legden toenmalig minister Chandrikapersad Santokhi van Justitie en Politie samen met oud-minister Ganeshkoemar Kandhai van Openbare Werken en voormalig vicepresident Ramdien Sardjoe de eerste stenen voor de bouw van het hoofdbureau. 

“De bouw van een nieuw hoofdbureau van politie symboliseert samen met andere nieuwe gebouwen voor de justitie het herstel van de rechtsstaat in Suriname”, zei Santokhi destijds. Volgens hem moest het nieuwe gebouw een eerherstel betekenen voor elke politieambtenaar en voor het gehele politiekorps. “Ik denk terug aan een mooi hoofdbureau aan de Waterkant dat de burger een goed gevoel gaf van veiligheid en een vriendelijk uitzicht bood. Maar helaas hebben criminelen het op 25 februari 1980 kapot geschoten en daarna nooit een initiatief genomen het weer op te zetten. Zo is het ook vergaan met de sociale situatie in het land sinds die periode. Zo ook zijn normen en waarden weggeschoten en nog veel meer”, zei Santokhi in 2010.

Stopzetting bouw

Nadat de bouwwerkzaamheden deels al waren uitgevoerd, werd de bouw rond 2013 stopgezet. Volgens oud-minister Rabin Parmessar van Openbare Werken was er door deskundigen een onderzoek gestart naar het bouwwerk. Daarbij kwam men tot de conclusie dat er prutswerk geleverd was en het gebouw niet geschikt is. Er zou sprake zijn van instortingsgevaar. Het rapport waaruit dit blijkt, is echter niet openbaar gemaakt. Daarop volgde zelfs een lang durende rechtszaak. Het bouwsel werd in de jaren daarna een politiek propaganda stuk. 

De toekomst zal uitwijzen wat de eindbestemming wordt van het deels gebouwde pand.

error: Kopiëren mag niet!