Terroristische handelingen leiden tot zorgen in de gemeenschap

Handgranaten gevonden onder de auto van een journalist, handgranaat geworpen op gerechtsgebouw, poging tot brandstichting monumentaal gebouw, brandstichting controlepost politie, brandstichting zeker 15 houttrucks, diefstal wapens van de staat, schoten gelost op gerechtsgebouw, allemaal aanvallen waarmee de Surinaamse samenleving steeds weer opgeschrikt wordt. Is Suriname onder dreiging van heus terroristen?

In gesprek met Dagblad Suriname gaf een gepensioneerde uit het gewapende korps aan, dat er niet licht moet worden omgegaan met dit soort zaken. “Als we kijken naar de wapens die worden gebruikt om deze activiteiten te plegen, kan er worden vastgesteld dat het gaat om georganiseerde misdrijven. Er wordt steeds gebruikgemaakt van zware wapens. Dit zijn allemaal militaire wapens, die niet gewoon te vinden zijn. Er zit een brein achter.en en moet grondig worden onderzocht om erger te voorkomen.”

“Er is een belangrijke bron”, geeft de gepensioneerde man aan, daarbij doelend op gedane uitspraken van onder andere president Chandrikapersad Santokhi vorige week in de Assemblee.  

“De regering, maar ook alle desbetreffende autoriteiten, moeten alles in het werk zetten, en indien nodig hulp uit het buitenland inschakelen voor assistentie, want we zijn een te kleine samenleving om opgezadeld te zitten met dit soort elementen.” 

Op de vraag hoe het komt dat men overgaat tot deze handelingen, gaf de gepensioneerde uit het gewapende korps aan, dat het soms gaat om ontevreden mensen die het pad van dialoog niet zien zitten. “Vaak genoeg zien we dat men via social media hun ontevredenheid uit en bepaalde dingen zegt die een gevaar kunnen vormen voor groepen personen of voor het land. Men is zich vaak genoeg niet bewust van hun handelin. Maar soms wordt het ook vanuit een bepaalde hoek bewust gevoed en dat is zeer gevaarlijk. Het heeft allemaal vaak te maken met macht. Onlangs gaf de president ook aan dat de wapens aangetroffen in Pikin Saron uit dezelfde bron afkomstig zijn dan die bij eerdere gepleegde misdrijven en dat er een vergaand onderzoek plaatsvindt naar de herkomst. Alertheid is geboden door de gehele samenleving.”

“Men moet zich ervan bewust zijn dat dergelijke handelingen niet door de beugel kunnen en dat er vanuit de kant van de overheid, maar ook internationaal zwaar wordt getild aan terroristische handelingen en die zwaar afgestraft worden.”

  • Terrorisme (van het Latijnse terror, paniek) is het zonder wettige grond plegen van ernstig geweld, of ernstige dreiging daarmee, met een politiek of religieus doel. In de meeste opvattingen over wat terrorisme is, moet het om illegaal geweld gaan, doorgaans gekoppeld aan burgers als slachtoffers. 
  • Een commissie van de Verenigde Naties definieerde terrorisme als: “Het onrechtmatig en intentioneel veroorzaken van dood of lichamelijke verwondingen of ernstige schade aan eigendom wanneer het doel van het gedrag, door zijn aard of context, het intimideren van een bevolking is, of het dwingen van een overheid of een internationale organisatie om bepaalde handelingen te stellen of ervan af te zien.” 
  • Het doel is politieke veranderingen af te dwingen door middel van gewelddadige acties die het maatschappelijk leven ontwrichten. Deze kunnen bestaan uit het zaaien van angst – soms met zeer gewelddadige acties – om zo politieke stabiliteit te ondergraven. 

DA

error: Kopiëren mag niet!