AKMOS-voorzitter Soekhlal: “SRD 2.500  koopkrachtondersteuning aan ambtenaren funest voor KMO’s”

De koopkrachtondersteuning van SRD 2.500 die aan ambtenaren en de aan hen gelijkgestelden ingaande deze maand voor 6 maanden lang zal worden gegeven, zal funest zijn voor kleine- en middelgrote ondernemingen (KMO’s). Bedrijven en of ondernemingen met gemiddeld 1 tot 10 werknemers in dienst zullen niet in staat zijn om op stel en sprong een salarisverhoging toe te kennen. Daar gaat een stukje planning en enige tijd overheen moeten gaan om een zekere evenwicht in de bedrijfsvoering te vinden. Het bedrijfsleven kijkt nog de kat uit de boom. 

Volgens Harry Soekhlal, voorzitter van de Associatie van kleine- en middelgrote ondernemers in Suriname (AKMOS), is gelet op de algemene financieel-economische situatie in het land elke lastenverhoging behoorlijk lastig voor KMO’s. Bedrijven en ondernemers hebben een heel moeilijke Covid-periode achter de rug, en zijn nog niet helemaal bekomen van de financiële gevolgen van invoering van het minimum uurloon op de bedrijfsvoering binnen hun bedrijf. En nu dit!, zegt de AKMOS-voorzitter.

Hij zegt alle werknemers, waar die ook werkzaam zijn, een beter loon te gunnen en dat die niet in een situatie van armoede terechtkomen. De overheid kan misschien relatief makkelijker financiële ruimte creëren om ambtenaren financieel tegemoet te komen, maar bij het bedrijfsleven is die ruimte tot het minimum beperkt danwel helemaal niet aanwezig. Het geld om werknemers in de private sector vanwege de koopkrachtdaling van de SRD tegemoet te komen, dient bij het bedrijfsleven ergens vandaan te komen. 

Verhoogde omzetten vallen nog te bezien

De koopkrachtondersteuning aan ambtenaren zal ertoe leiden dat die deels middels bestedingen uiteindelijk terechtkomen bij het bedrijfsleven, maar in welke mate eventueel verhoogde omzetten haar in staat zullen stellen om de lonen van hun werknemers bij te stellen valt nog te bezien.

Harry Soekhlal is van oordeel, dat juist vanwege de zeer moeilijke financieel-economische situatie in het land ondernemers gekoesterd en gestimuleerd dienen te worden om te investeren. De overheid dient bij elk te nemen besluit daarom zich er altijd goed van te vergewissen wat  de effecten daarvan zijn voor het bedrijfsleven en ondernemers. Met het besluit een koopkrachtondersteuning te geven aan ambtenaren raakt het bedrijfsleven, met name de KMO’s, in een lastig parket. Het zal te maken krijgen met een toename van ontevredenheid onder zijn werknemers. 

Indien KMO’s niet in staat zullen zijn om in de nu ontstane situatie gauw weer een balans te vinden in de bedrijfsvoering, zal ze niets anders resten dan te overwegen de bedrijfsdeuren te sluiten, zegt de AKMOS-voorzitter.

SS 

error: Kopiëren mag niet!