Stralende Somohardjo herdenkt 80-jarig geboorte dag

De feestelijkheden rondom de 80e geboortedag van voorzitter van de Pertjajah Luhur (PL) Paul Salaam Somohardjo werd zaterdag 6 mei afgesloten met een feestvergadering vol met entertainment. Op het PL-terrein te Beekhuizen heerste er een enorme bedrijvigheid en kwamen velen de geboortedag samen met de jarige vieren. Behalve diverse partijgenoten, kwamen ook de vicepresident tevens ABOP-voorzitter, Ronnie Brunswijk, en de vertegenwoordigers van de politieke partijen, de NPS en VHP, hun felicitaties overbrengen aan de jarige politicus. 

Een zeer stralende en zeer gedreven Somohardjo, die op 2 mei zijn 80e jaardag herdacht, is de Almachtig zeer dankbaar en voelt zich zeer gezegend dat hij al 80 jaren het levenslicht mag aanschouwen. In een vrolijke noot gaf hij aan, dat in leeftijd hij ouder is dan India, Indonesië en Suriname, maar dan wel in zelfstandigheid. Somohardjo betitelde zich als een zeer dankbaar, loyaal en sociaal persoon. Om dit te staven dook hij een beetje in zijn levensgeschiedenis.

Hij vertelde dat zijn vertrek naar Nederland niets te maken had, om het beter te hebben, maar omdat het verzet in Suriname een nare wending kreeg. Na zijn terugkeer in ’93 hebben vele krachten geprobeerd hem uit Suriname te zetten, maar dankzij Jaggernath Lachmon, de toenmalige voorzitter van de VHP kon dit voorkomen worden. Hij is tot op heden deze leiders dankbaar. En dankbaarheid heeft hij van zijn politieke guru, Johan Adolf Pengel geleerd.  

De 80- jarige Somohardjo heeft geen ambities meer in de politiek, omdat hij alles heeft bereikt in de politiek. Hij heeft binnen de politiek in diverse functies gefungeerd zoals minister, parlementsvoorzitter en als Assembleelid.

Zijn enige streven nu is om de kroon van de eenheid binnen de Jawa Politiek te zien. De PL is volgens Somohardjo de enige erkende en actieve Javaanse partij die nog recht overeind staat. Voorts gaf hij aan dat het een vaststaand feit dat de PL en ABOP samen zullen optrekken bij de verkiezingen van 25 mei 2025. “Ik ben ervan overtuigd dat elke regering de PL en ABOP combinatie nodig zal hebben.”

Zoon Bronto Somohardjo, secretaris van de PL-partijraad en minister van Binnenlandse Zaken, benadrukt dat zijn vader iemand is die nooit opgeeft. “Jij bent iemand, die als hij 1000 keren faalt, hij 1001 keren weer opstaat”. Somohardjo jr. sprak over het verraad die de 80- jarige politicus een aantal keren heeft megemaakt. Desondanks heeft hij de moed niet opgegeven en heeft hij gestreden om de plek weer in te nemen, die de PL in zijn glorietijd had. De partijsecretaris is zijn vader zeer dankbaar, omdat dankzij zijn leer, hij zich nu kan bewegen in de hoogste regionen.  

ABOP-voorzitter en ook Vicepresident Ronny Brunswijk noemde Somohardjo sr een geboren leider is en geen gemaakte. Hij gaf aan de Javaanse samenleving mee om zich te bundelen en de PL-voorzitter de volle ondersteuning en vertrouwen te geven. “Zonder Somohardjo is de Javaanse gemeenschap van geen enkele betekenis.” De ABOP- voorzitter betitelde Somohardjo als de enige leider die de achtergestelde positie van deze groep kan veranderen.

NPS-vertegenwoordiger Jerrel Pawiroredjo betitelde de PL-voorzitter als een zeer loyale man. “Loyaal, omdat hij na zijn terugkeer uit Nederland zijn politieke guru’s bleef opzoeken.” Voorts complimenteerde hij de voorzitter met zijn energieke uitstraling, terugdenkend aan de gezondheidssituatie toen hij en Somohardjo enkele jaren terug samen in het ziekenhuis lagen. 

Albert Ramdin, VHP-vertegenwoordiger en minister van BIBIS, bracht namens de president van Suriname tevens de voorzitter van de VHP de felicitaties over. Maar niet als voorzitter van de PL, maar als staatsadviseur en vriend van de VHP. 

Standvastigheid, loyaliteit en daadkracht zijn volgens Ramdin de accolades die op het lijf van de PL-voorzitter staan geschreven. Daarnaast dient de recente publicatie van de auto- biografie van de politicus als boodschap voor jongeren, waarin ook belangrijke historische momenten zijn opgenomen die belangrijk zijn voor de jonge politieke ontwikkeling van Suriname, zo laat de PL in een uigebreid persbericht weten. 

error: Kopiëren mag niet!