De actievoerende leerkrachten zijn vrijdag 5 mei bijeengekomen bij het ABO-gebouw. Meridith Hoogdorp sprak de groep toe en gaf aan, dat zij zich op donderdag 4 mei bij de politie moest aanmelden. Zij merkt op, dat de politie haar niet had opgeroepen om haar te complimenteren, maar dat er waarschuwingen aan haar zijn gegeven. “We gaan de strijd vreedzamer moeten voeren”, waren haar woorden.
D actiegroep had donderdag een andere strategie toegepast, waarbij zij naar scholen ging om andere leerkrachten achter zich te krijgen. Dit zorgde echter voor wat bezorgdheid bij de ouders. Zij waren genoodzaakt de kinderen eerder van school te halen. Hoogdorp gaf in haar gesprek aan, dat zij niet meer op de schoolterreinen mogen, omdat het hun is verboden. Zij mogen wel hun leuzen roepen, maar het moet ten allen tijde netjes blijven.
President Chandrikapersad Santokhi heeft donderdag aangekondigd, dat ambtenaren voor de komende 6 maanden maandelijks SRD 2.500 ontvangen. Hoogdorp zei, dat de groep haar problemen heeft voorgehouden aan de president en dat zij verwacht dat het opgelost wordt. Wat sterk naar voren kwam is, dat de leerkrachten niet tevreden zijn met een bedrag van SRD 2.500. Dit, omdat er eigenlijk voedingsbonnen van SRD 5.000 aan de president zijn gevraagd. “Doe het een beetje realistisch en met je hart op de juiste plek”, stelde Hoogdorp. Ook gaf de trekker aan, dat zij betere gezondheidsvoorzieningen willen.
In de loop van de dag begaven de actievoerders zich naar De Nationale Assemblee om een petitie in te dienen, maar werden niet meteen toegelaten. Dit is na een poosje wel gelukt. Hoogdorp heeft samen met Hugo Blanker, voorzitter van de COL (Confederatie voor Organisaties van Landsdienaren), ook de pijnpunten kunnen voorleggen aan DNA-voorzitter Marinus Bee. Bee gaf op zijn beurt aan, dat de punten meegenomen zullen worden. Hoogdorp stelt, dat de leerkrachten op dit moment geen geld meer hebben. En dat dit dus zou betekenen dat ze komende week geen les kunnen geven. Bee antwoordde hierop, dat hij geen uitspraken kan doen. Hij gaf aan, te begrijpen dat iedereen het zwaar heeft in Suriname. Bee onderstreepte, dat zij niet voor alles een oplossing hebben, maar dat zij wel een luisterend oor kunnen bieden aan de mensen.
SK