TD-veiling haalt volledige OMO-volume SRD 1,2 miljard op

De termijdeposito (TD) veiling heeft deze week het geveild bedrag (OMO-volume, Open Markt Operaties) van ruim SRD 1.2 miljard volledig opgehaald. Deze hoeveelheid aan liquide middelen worden nu voor enige tijd “vastgebonden”, waardoor het geen vraag kan uitoefenen in de economie. Het “vastbinden” duurt voor de looptijden van 1 week, 1 maand en 3 maanden.  

Voor de 1-weekse TD’s is een geldhoeveelheid van SRD 630.300.000 door de deelnemende algemene banken aangeboden en toegewezen tegen een rentepercentage van 30,2 procent. Dit is een daling van 0,4 procentpunt.

Voor de 1-maandse TD’s hebben de algemene banken een geldhoeveelheid van SRD 524.500.000 aangeboden en volledig toegewezen gekregen tegen een rentepercentage van 34,9 procent. Dit is een stijging van 0.1 procentpunt. 

Bij de 3-maandse TD’s is in totaal door de algemene banken een geldhoeveelheid van SRD 47.500.000 aangeboden. Dit bedrag is eveneens volledig toegewezen tegen een rentepercentage van  31,7 procent, een daling van 0,5 procentpunt. In totaal bedraagt de “opgehaalde” geldhoeveelheid SRD 1.202,3 miljoen.

De basisgeldhoeveelheid die de Centrale Bank van Suriname (CBvS) zegt voor de maand mei te willen realiseren is SRD 11,9 miljard.

Basisgeldhoeveelheid

De CBvS richt zich in haar monetair beleid op het beïnvloeden van de basisgeldhoeveelheid. Die bestaat uit de bankbiljetten in omloop en de tegoeden van de algemene banken bij de CBvS. Door het beheersen van de basisgeldhoeveelheid streeft de CBvS ernaar om het aanbod van geld dusdanig te beheersen, dat de vraag naar goederen en diensten in evenwicht is met het aanbod daarvan. De Open Markt Operaties (OMO’s) middels de TD-veilingen is één van de monetaire instrumenten om het evenwicht te bereiken. 

Een ander instrument is de uitgifte van Centrale Bank Certificaten (CBC) aan het gewone publiek en niet-bankinstellingen. Andere instrumenten die recentelijk zijn ingezet, betreffen de verhoging van het SRD-kasreserve percentage van 39 procent naar 44 procent. 

Verder heeft de CBvS de kredietgroei van het bankwezen beperkt tot 20%. Verstrekte kredieten door het bankwezen dragennamelijk ook bij aan de groei van overtollig geld in omloop. Vorig jaar heeft het bankwezen ruim SRD 2,7 miljard aan kredieten aan particulieren verstrekt. Het overgrote deel daarvan werd bovendien voor consumptieve doeleinden gebruikt, en niet voor de productie.

SS

error: Kopiëren mag niet!