Nizamali Ozir: “Wie dekt de kosten van de truckhouders?”

Nizamali Ozir, voorzitter van de Unie van Truckhouders en Zwaarmaterieel in Suriname, ontfermt zich over de truckhouders die het slachtoffer zijn geworden van de opstand te Pikin Saron. Ongeveer 15 trucks die hout vervoeren zijn in brand gestoken door de opstandelingen. De schade aan de trucks bedraagt ongeveer US$ 600.000.

Ozir merkt op, dat de situatie gecreëerd is door de staat. “Er moet met de staat afgerekend worden, maar nu zijn de truckhouders de dupe hiervan geworden. Wie dekt de kosten van de truckhouders? Hoe gaan de ondernemers hun hoofd boven water houden?”, vraagt Ozir zich af. Hij merkt op, dat de truckhouders het ook moeilijk hebben om hun brood te verdienen. “Wat zal de regering doen in deze? De regering moet de mensen ondersteunen. Anders zijn ze failliet verklaard. Dit mocht nooit gebeuren”, zegt Ozir.

Hij blikt terug op de protestactie op 17 februari die uit de hand is gelopen en geeft aan, dat dit de tweede keer is dat zoiets gebeurd. “Het volk moet eenheid hebben om tegen de regering te strijden. Als dit zo blijft, gaat er een groot probleem komen in het land. Er heerst al werkloosheid, armoede, iedereen staakt. Dit is allemaal te zwaar voor het volk. De regering moet ingrijpen om de problemen van het volk op te lossen.”

Ozir zegt verder, dat men niet kan zeggen dat de inheemsen slecht zijn, omdat maar een handjevol personen in opstand is gekomen. “De inheemsen wonen al jaren op hun grondgebied. En nog steeds is er geen oplossing voor hun grondprobleem gevonden. De mensen worden uit hun terreinen weggejaagd wanneer zij gaan jagen, vissen of landbouwactiviteiten uitoefenen. Terwijl andere personen de gronden als concessie hebben gekregen. De inheemsen kunnen geen goud zoeken in hun eigen gebied. En dit kan niet. De regering moet zo snel als mogelijk de gronden die uitgegeven zijn terug laten komen in de boezem van de inheemsen. Zodat ze ook daar kunnen leven, werken en verdienen.”

Tot slot geeft hij aan, dat alle volkeren een eenheid moeten vormen en samen moeten werken om Suriname op te bouwen. “Het zou goed zijn als de regering ondersteuning biedt aan de mensen die schade hebben geleden. Wij van de truckerhoudersbond hebben medelijden met de mensen. We hebben daarom besloten om al de truckhouders die schade hebben geleden, op te roepen om zich bij ons te registreren, zodat een brief gestuurd kan worden naar de overheid. Dit, zodat de mensen een tegemoetkoming kunnen krijgen. Ik hoop dat overheid ons zal willen ontvangen. De truckhouders kunnen contact met mij opnemen via het nummer 8833039”, aldus Ozir. 

SK

error: Kopiëren mag niet!