“Eéndaagse staking: resultaat 0,0” 

De afgelopen periode zijn er meerdere malen ééndaagse stakingen gevoerd door verschillende activisten en verschillende vakbonden. Door de Progressieve Vakcentrale C-47 was voor 2 mei een aankondiging gedaan aan alle vakbonden die bij haar aangesloten zijn om het werk voor één dag neer te leggen.

Andere vakcentrales, zoals de Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (FOLS) en BvL/ALS, hadden uit solidariteit met de Progressieve Vakcentrale C-47 hun leden opgeroepen om massaal thuis te blijven. Ook hebben verschillende organisaties gehoor gegeven aan de oproep en hun dienstverlening aangepast. Met de actie wilde men een duidelijk signaal naar de regering toe te richten en hun ontevredenheid te uiten over het gevoerde beleid. Ook de vakbondseisen zullen de vakbonden blijven afdwingen van de regering.

Het is belangrijk, dat er een diversiteit van betrokken partijen dient te zijn bij het voeren van ééndaagse stakingen. Als partijen voldoende representatief optreden, kan dit een bredere steun krijgen voor de doelstelling van de stakingen. Echter is er heel veel kritiek uit de samenleving op het voeren van dergelijke ééndaagse stakingen. Velen zijn de mening toegedaan. dat het werk voor één dag neerleggen nauwelijks effect zal opbrengen. “Waarom houden ze het niet voor één week of zelfs langer. De regering neemt een eendaagse staking niet serieus”, was de reactie van meneer L.J. (41).

Het enige dat gebeurt is, dat ondernemers steeds meer verlies leiden met alle gevolgen van dien. Als er na het houden van een ééndaagse staking geen opvolging is, dan kan de aandacht van de regering en de media snel vervagen en kan de kwestie in de vergetelheid raken. Een ander kritiekpunt is dat zaken kunnen escaleren en zelfs uit de hand kunnen lopen, wat kan leiden tot geweld en vernieling.

“Zolang je geen geweld gebruikt, luistert men niet naar jou. En dan wordt men boos en keurt men het gedrag af wanneer groepen mensen gewelddadig worden, kijk maar wat er dinsdag is gebeurd in Pikin Saron”, was de reactie van mevrouw N.K (35). Dagblad Suriname hoopt nog een reactie van de Progressieve Vakcentrale C-47 te krijgen over haar actie van dinsdag 2 mei.

JM

error: Kopiëren mag niet!