De defensiedoelstellingen van Europa
DOOR DUNCAN MIL

May 2, 2023 – De aanval van Rusland op Oekraïne heeft Europa – nog steeds sterk afhankelijk van de VS voor veiligheid – gedwongen om de militaire uitgaven het meest te verhogen sinds het einde van de Koude Oorlog drie decennia geleden.

Europese landen hebben een fragmentarische benadering van defensie aangenomen – Europese legers hebben 17 soorten hoofdgevechtstanks en 20 verschillende gevechtsvliegtuigen, terwijl de VS één tank en zes soorten jagers hebben. Europa is afhankelijk van de VS voor commando en controle, inlichtingen en bewaking, luchttransport en bijtanken in de lucht.

Na de brute aanvalsoorlog van Rusland in Oekraïne stegen de militaire uitgaven van Europa van 420,7 miljard dollar in 2021 tot 480,3 miljard dollar vorig jaar – een stijging van 14,2 procent, volgens de denktank Stockholm International Peace Research Institute.

De EU-lidstaten voeren meer dan 80% van de defensie-aankopen op nationaal niveau uit. In 2021 probeerde de Europese Commissie de O&O-uitgaven op defensiegebied op te voeren via een nieuw Europees Defensiefonds (EDF) van € 8 miljard. Het EDF ondersteunt onderzoek en ontwikkeling (O&O) in de defensie-industrie. Links in het Europees Parlement heeft zich echter sinds de lancering uitgesproken tegen het EDF.

“Miljarden in de wapenindustrie gooien is politiek verkeerd, niet in de laatste plaats omdat dit geld gebruikt zou kunnen worden om de economische, ecologische en sociale crisis aan te pakken. In plaats daarvan ontwikkelen we apparatuur om geweld en oorlog aan te wakkeren”, hekelde Europarlementariër Özlem Demirel.

error: Kopiëren mag niet!